Начин на приготвяне:

1. Отстранете устата и пипалата на сепията. След това махнете крилата и ципата, отделете кожата. Нарежете сепията на тънки кръгчета, а крилата на тънки лентички.
2. Изпечете чушките, задушете ги и ги обелете. Отстранете семките и ги нарежете на лентички. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци, а чесънът на ситно. В тиган сложете лука заедно с чесъна, мащерката и дафиновия лист. Залейте с оцета и сложете на умерен огън, докато оцетът се изпари.
3. В друг тиган разтопете маслото и добавете пушения червен пипер, като внимавате той да не загори. Добавете нарязаните чушки и ги запържете за кратко. Пресипете чушките при задушения лук и разбъркайте. добавете захарта. Опитайте на вкус.
4. За панировката пресейте двата вида брашно, солта и червения пипер в купа. Добавете на струйка леденостудена газирана вода.
5. Потапяйте всяко кръгче сепия в панировката и го пържете на маслена баня или във фритюрник. Изпържените кръгчета извадете върху кухненска хартия. По желание може да панирате люти чушки.
6. На дъното на чиния подредете слайсове иберийска шунка, върху нея разстелете мармалад от чушки. Върху него подредете панираната сепия.

Продукти

  • 1 калмар
  • 2 големи червени чушки
  • 2 глави червен лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 дафинови листа
  • 250 мл винен оцет
  • 50 г краве масло
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. захар
  • иберийска шунка
  • люти чушки
  • 1 с.л. мащерка

За панировката:

  • 100 г брашно
  • 100 г фино царевично брашно
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 200 мл студена газирана вода
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти