Панирана пъстърва със зелена майонеза

Панирана пъстърва със зелена майонеза

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете краставицата. Поръсете я със сол и я оставете да престои 30 минути. След това я измийте под течаща студена вода, изтискайте я добре. Сложете краставицата в купа и добавете оцета, пудрата захар и нарязаните листа мента. Разбъркайте добре.
2. За майонезата разбийте жълтъците с горчицата, с помощта на тел. Добавете олиото, а след това и зехтина на тънка струйка, като разбивате енергично до получаването на плътна консистенция. Добавете оцета, лимоновия сок и солта. Разбийте.
3. Задушете кресона в 1 с.л. олио, докато се свие. Нарежете го на ситно. Навийте листата див чесън на руло и ги нарежете на ситно. Добавете кресона и чесъна в майонезата и разбъркайте.
4. За панировката използвайте безглутеново брашно - оризово, овесено, царевично или др. Ако не намерите самонабухващо такова, добавете щипка бакпулвер. Към около 100 г брашно добавете на струйка газирана вода или газиран ябълков сок, като разбърквате енергично, до получаването на гъсто палачинково тесто. Добавете филираните бадеми и сол. Оставете панировката да почине 5 минути.
5. Нарежете филетата пъстърва на тънки, дълги парчета. В чиния сипете малко брашно и овкусете с щипка сол. Оваляйте всяко парче риба в брашното и изтръскайте добре. Непосредствено преди пържене потопете всяко парче в панировката. Пържете панираната риба на маслена баня, от двете страни, до златисто. Извадете пържената риба върху кухненска хартия.
6. Панирайте по същия начин цветовете чесън и ги изпържете.
7. Сервирайте пържени пъстърва и цветове от чесън върху листа от маруля, гарнирани със салата от краставица и зелена майонеза.

Продукти

  • 1.5 ч.л. морска сол
  • 1 краставица
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 2 с.л. пудра захар
  • 6 листа мента
  • 8 цвята чесън
  • 500 г филе от пъстърва
  • олио за пържене

За майонезата:

  • 2 шепи кресон
  • 1 връзка див чесън /левурда/
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 210 мл слънчогледово олио
  • 75 мл зехтин
  • 0.5 с.л. бял винен оцет
  • 0.5 лимон
  • сок
  • щипка сол

За панировката:

  • безглутеново самонабухващо брашно
  • 250 мл газирана вода
  • 0.5 ч.л. сол
  • 2 с.л. запечени филирани бадеми

Свързани рецепти