Начин на приготвяне:

1. Нарежете захаросания джинджифил на ситно. Нарежете и смокините и почистените фурми на кубчета. Смесете ги в купа. Към тях добавете подправките и портокаловия сок. Разбъркайте и оставете сместа да престои 3 часа.
2. Запечете бадемите и лешниците на 200 градуса за 10 минути.
3. В тенджера сложете меда и го загрейте. След това добавете и захарта и загрейте до 135 градуса - сместа да заври и след това да ври 5 минути.
4. Към накиснатите плодове с подправки добавете запечените ядки, цели, нарязаните на ситно портокалови корички и брашното. Разбъркайте.
5. Намаслете хубаво дълбока квадратна тавичка. Постелете листчета т.нар. вафлена или ядлива хартия. Ако не разполагате с такава, постелете еднакви квадратчета или правоъгълничета хартия за печене и след изпичане и нарязване на сладкиша я отстранете.
6. Добавете към сместа от ядки и плодове гъстия сироп и разбъркайте. Изсипете сместа в тавичката и притиснете хубаво надолу с парче хартия. Печете панфортето на 150 градуса 1 час и 30 минути.
7. След изстиване сладкишът се нарязва на еднакви квадратчета и се поръсва с пудра захар.

Продукти

  • 10 г захаросан джинджифил
  • 2 ч.л. канела
  • 1 ч.л. смлян кардамон
  • 1 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 1 щипка лют червен пипер
  • 100 мл портокалов сок
  • 130 г бадеми
  • 110 г лешници
  • 110 г сушени смокини
  • 250 г сушени фурми
  • 190 г захаросани портокалови кори
  • 50 г брашно
  • 125 г мед
  • 125 г кафява захар
  • 35 г масло

Свързани рецепти