Панданов кейк
Рецепта от: Донал Скиан
Пандановият кейк е зелен на цвят заради екстракта от пандан и е с въздушна структура. За целта жълтъците и белтъците се разбиват отделно, а количеството брашно е съвсем малко. Кексът се поръсва с глазура от лайм и пудра захар.
Продукти
- 6 яйца
- ½ ч.л. винен камък
- 175 г захар
- 1 ч.л. екстракт от пандан
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 100 мл пълномаслено кокосово мляко
- 50 мл олио
- 125 г брашно
- щипка сол
- За глазурата:
- 1 лайм
- 100 г пудра захар
- малко вода
Начин на приготвяне:
- 1. Отделете белтъците от жълтъците в две големи стъклени купи. Към белтъците добавете винения камък и разбийте с помощта на миксер до образуването на сняг. След това добавете постепенно 100 г захар, при непрекъснато разбиване, до получаването на твърди връхчета.
- 2. Към жълтъците добавете останалите 75 г захар и разбийте с помощта на миксер, докато сместа придобие по-светъл цвят. Добавете олиото, кокосовото мляко, екстракта от пандан и ваниловия екстракт. Добавете и пресятото брашно. Разбъркайте на бавна скорост, до хомогенност на сместа.
- 3. Добавете разбитите белтъци на малки порции към смесат с жълтъци Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула, за да запазите сместа въздушна. Пресипете сместа в предварително напръскана с олио кръгла форма за кекс с дупка. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 35 минути.
- 4. За глазурата сипете пудрата захар в купа. Добавете сока на лайма, като преди това настържете фино кората му и я запазите. Добавете и малко студена вода. Разбъркайте до получаване на гладка, полутечна смес.
- 5. След като кекса изстине напълно във формата, го извадете и го поставете върху поднос. Разпределете лимоновата глазура по повърхността му. Завършете с фино настъргана кора от лайм.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Торта с кисело мляко, бисквити и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Орехова торта с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
„Невидим“ ябълков сладкиш с карамелени орехи
Рецепти Найджела Лоусън
Торта "Павлова" с вкус на капучино
Рецепти Рудолф ван Веен
Австрийски гугелхупф с банани и кокос
Рецепти Марк Мориарти
Торта "Виктория"
Рецепти Стоян и Лора
Мини торти "Добуш"
Рецепти Стоян и Лора
Кекс "Мозайка"
Рецепти Донал Скиан
Ирландска ябълкова торта със солен карамел
Рецепти Марта Стюарт
Кекс с кондензирано мляко