Пандановият кейк е зелен на цвят заради екстракта от пандан и е с въздушна структура. За целта жълтъците и белтъците се разбиват отделно, а количеството брашно е съвсем малко. Кексът се поръсва с глазура от лайм и пудра захар.

Продукти

  • 6 яйца
  • ½ ч.л. винен камък
  • 175 г захар
  • 1 ч.л. екстракт от пандан
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 100 мл пълномаслено кокосово мляко
  • 50 мл олио
  • 125 г брашно
  • щипка сол
  • За глазурата:
  • 1 лайм
  • 100 г пудра захар
  • малко вода

Начин на приготвяне:

  • 1. Отделете белтъците от жълтъците в две големи стъклени купи. Към белтъците добавете винения камък и разбийте с помощта на миксер до образуването на сняг. След това добавете постепенно 100 г захар, при непрекъснато разбиване, до получаването на твърди връхчета.
  • 2. Към жълтъците добавете останалите 75 г захар и разбийте с помощта на миксер, докато сместа придобие по-светъл цвят. Добавете олиото, кокосовото мляко, екстракта от пандан и ваниловия екстракт. Добавете и пресятото брашно. Разбъркайте на бавна скорост, до хомогенност на сместа.
  • 3. Добавете разбитите белтъци на малки порции към смесат с жълтъци Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула, за да запазите сместа въздушна. Пресипете сместа в предварително напръскана с олио кръгла форма за кекс с дупка. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 35 минути.
  • 4. За глазурата сипете пудрата захар в купа. Добавете сока на лайма, като преди това настържете фино кората му и я запазите. Добавете и малко студена вода. Разбъркайте до получаване на гладка, полутечна смес.
  • 5. След като кекса изстине напълно във формата, го извадете и го поставете върху поднос. Разпределете лимоновата глазура по повърхността му. Завършете с фино настъргана кора от лайм.

Свързани рецепти

Виж всички