Панакота с поширани ягоди
Рецепта от: Къртис Стоун
Панакота е десерт, който трябва да се приготви предварително, за да престои достатъчно време в хладилник и да стегне. В тази рецепта панакотата от сметана и кисело мляко е съчетана с поширани ягоди.
Продукти
- олио
- 4 ¼ с.л. лимонов сок
- 3 ¾ ч.л. желатин
- 2 2/3 ч.ч. пълномаслена течна сметана
- 1 ¼ ч.ч. захар
- 3 1/3 ч.ч. кисело мляко
- За пошираните ягоди:
- 2 ч.ч. пенливо бяло вино
- ½ ч.ч. захар
- ½ шушулка ванилия
- 4 ч.ч. ягоди
Начин на приготвяне:
- 1. В касерола сипете половината сметана и я загрейте на умерен огън заедно със захарта, докато тя се разтопи.
- 2. В купичка смесете лимоновия сок с малко студена вода. Добавете желатина и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути, докато желатинът набъбне. Добавете желатина в горещата смес от сметана и захар и разбъркайте докато той се разтвори.
- 3. В голяма купа смесете киселото мляко и останалата течна сметана. Добавете горещата смес на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване.
- 4. Пресипете сместа в квадратна тавичка и поставете в хладилник за 8 часа.
- 5. Измийте ягодите и отрежете тънко дръжката им. Подредете ги в дълбок съд на един ред.
- 6. В тенджерка сипете виното и захарта. Добавете шушулката ванилия и изчакайте сместа да заври. Излейте горещата смес върху ягодите. Покрийте с прозрачно фолио и оставете те да изстинат напълно.
- 7. За да обърнете панакотата в голяма десертна чиния, потопете за 5-10 минути дъното на тавичката в по-голяма тава, пълна с гореща вода. След това минете с нож по ръба на тавичката, за да отделите панакотата. Обърнете в чинията.
- 8. Украсете с няколко поширани ягоди десерта, а останалите подредете от двете му страни.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов мус с малини
Рецепти Къртис Стоун
Лимонов мус с маскарпоне
Рецепти Къртис Стоун
Кокосова панакота със сорбе от маракуя и мескал
Рецепти Стоян и Лора
Панакота с крем от мандарини
Рецепти Рудолф ван Веен
Мус от червено вино с плодови топчета
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов крем брюле
Рецепти Лука Чиано
Биволска панакота с лимончело и ягоди
Рецепти Марта Стюарт
Шоколадов мус S'Mores
Рецепти Стоян и Лора
Крем пита в чаша
Рецепти Стоян и Лора
"Итън мес" с горски плодове