Панакота е десерт, който трябва да се приготви предварително, за да престои достатъчно време в хладилник и да стегне.  В тази рецепта панакотата от сметана и кисело мляко е съчетана с поширани ягоди.

Продукти

  • олио
  • 4 ¼ с.л. лимонов сок
  • 3 ¾ ч.л. желатин
  • 2 2/3 ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • 1 ¼ ч.ч. захар
  • 3 1/3 ч.ч. кисело мляко
  • За пошираните ягоди:
  • 2 ч.ч. пенливо бяло вино
  • ½ ч.ч. захар
  • ½ шушулка ванилия
  • 4 ч.ч. ягоди

Начин на приготвяне:

  • 1. В касерола сипете половината сметана и я загрейте на умерен огън заедно със захарта, докато тя се разтопи.
  • 2. В купичка смесете лимоновия сок с малко студена вода. Добавете желатина и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути, докато желатинът набъбне. Добавете желатина в горещата смес от сметана и захар и разбъркайте докато той се разтвори.
  • 3. В голяма купа смесете киселото мляко и останалата течна сметана. Добавете горещата смес на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване.
  • 4. Пресипете сместа в квадратна тавичка и поставете в хладилник за 8 часа.
  • 5. Измийте ягодите и отрежете тънко дръжката им. Подредете ги в дълбок съд на един ред.
  • 6. В тенджерка сипете виното и захарта. Добавете шушулката ванилия и изчакайте сместа да заври. Излейте горещата смес върху ягодите. Покрийте с прозрачно фолио и оставете те да изстинат напълно.
  • 7. За да обърнете панакотата в голяма десертна чиния, потопете за 5-10 минути дъното на тавичката в по-голяма тава, пълна с гореща вода. След това минете с нож по ръба на тавичката, за да отделите панакотата. Обърнете в чинията.
  • 8. Украсете с няколко поширани ягоди десерта, а останалите подредете от двете му страни.

Свързани рецепти

Виж всички