Панакота с хрупкави трохи и маракуя
Рецепта от: Нина Бабич
1. Разбъркайте желатина 3 с.л. студена вода и оставете да набъбне за поне 10 минути.
2. Загрейте сметаната със захарта в тенджера, като от време на време разбърквате, да не загори. Изчакайте да кипне и щом се появят първите балончета, свалете от огъня. Добавете ваналията и набъбналия желатин и бъркайте, докато се разтвори напълно.
3. Сипете приблизително по 125 г от сместа във всяка чаша. Подредете ги на поднос и приберете в хладилника хубаво да се охлади.
4. За хрупкавите трохи загрейте фурната на 160 градуса. Застелете тавата с хартия за печене. Нарежете маслото на кубчета и го сложете в купата на миксера. Прибавете захарта, брашното, бадемовото брашно, кокосовите стърготини и канелата. Бъркайте на средна скорост, докато сместа стане на малки бучици (4-5 мм) - приблизително 2 минути.
5. Сипете сместа в тавата, разстелете равномерно по дъното и печете 20-25 минути, като от време на време разбърквате с шпатула, докато не получите хрупкави, златисти на цвят трохи. Оставете ги добре да изстинат.
6. За крема от маракуя разтворете желатина в 3 лъжици студена вода и го оставете да набъбне. Поставете захарта и мекото масло в купата на миксера. Бъркайте, докато не получите пухкава смес. Добавете едно по едно яйцата и бъркайте, докато сместа не изсветлее. Тогава добавете пюрето от маракуя и разбъркайте.
7. Прехвърлете в малка тенджерка и варете на слаб огън, докато маслото се разтопи, а после усилете огъня и загрявайте, като през цялото време не спирате да бъркате. Гответе така няколко минутки, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня и разбъркайте с желатина.
8. В чашата с панакотата поръсете хрупкавите трохи. Поставете крема от маракуя в сладкарски пош и украсете десерта.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- 1 литър течна сметана 35%
- 28 г захар
- 0.5 ч.л. ванилов екстракт
- 8 г желатин
- За хрупкавите трохи:
- 60 г масло
- 88 г кафява захар демерара
- 70 г брашно
- 20 г бадемово брашно
- 50 г кокосови стърготини
- 0.5 ч.л. смляна канела
- За крема от маракуя:
- 220 г захар
- 110 г меко масло
- 4 големи яйца
- 125 г пюре от маракуя
- 4 г желатин
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска