Начин на приготвяне:

1. За панакотата сипете прясното мляко в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия, кокосовите стърготини и меда. настържете фино кората на лимона, лайма и портокала. Разбъркайте и загрейте до около 50 градуса.

2. В купа сипете желатина и добавете към него няколко лъжици топло мляко и разбъркайте енергично. Щом желатинът се разтвори и няма бучки, го добавете към топлото мляко. Бъркайте докато желатинът се смеси. Прецедете сместа в купа и я оставете да изстине. След това добавете киселото мляко и разбъркайте. Пресипете в друг съд и поставете в хладилник за 1 нощ.

3. За гранитата обелете и нарежете диня на кубчета. Отстранете семките. Сложете динята в блендер заедно с мед, 1 с.л. кокосови стърготини, нарязаната на ситно мента и фино настърганата кора на лайм. Разбийте до гладкост и пресипете в разлят съд. Поставете го във фризер за 2 часа.

4. Извадете замръзналата смес и с опакото на вилица я стържете и разбърквайте. Поставете отново във фризер за още 2 часа, като стържете и разбърквате още 2 пъти.

5. Върху охладената панакота сипете гранита от диня. Поръсете с нарязани листа мента и четвъртинки ягоди.

Продукти

За панакотата:

  • 600 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 75 г мед
  • 3 с.л. кокосови стърготини
  • 2 шушулки ванилия
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1 лайм, настъргана кора
  • 1 портокал, настъргана кора

 

За гранитата:

  • 5 ч.ч. диня на кубчета
  • 3/4 ч.ч. мед
  • 1 лайм, настъргана кора
  • 2 с.л. кокосови стърготини
  • 1 с.л. нарязана прясна мента

 

Свързани рецепти