Панакота с еспресо и карамелизирани лешници
Рецепта от: Гордън Рамзи

1. Накиснете листата желатин в студена вода и ги оставете за 5-10 минути.
2. В тенджерка сипете сметаната, прясното мляко, захарта и кафето. Разбъркайте. Щом сместа заври, я дръпнете от котлона.
3. Изтискайте леко желатина и го добавете в топлата смес. Разбъркайте, докато той се разтопи. Пресипете сместа в кана.
4. Изплакнете със студена вода 4 формички с вместимост 175 мл. разпределете сместа във формичките, като ги пълните почти до ръба. Поставете панакотата в хладилник за 2-3 часа или за цяла нощ.
5. За карамелизираните лешници първо запечете лешниците за 10 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Разтопете захарта в тиган, докато образува тъмен карамел. Добавете лешниците и канелата и разбъркайте 1-2 пъти. Пресипете сместа върху силиконова подложка или хартия за печене, като я разстелете на един слой. Оставете я да се втвърди.
6. Преди сервиране потопете формичките с панакота за кратко в купа с гореща вода. Обърнете кремчетата в чинийки. Начупете карамелизираните лешници на парчета и гарнирайте крема с тях.
2. В тенджерка сипете сметаната, прясното мляко, захарта и кафето. Разбъркайте. Щом сместа заври, я дръпнете от котлона.
3. Изтискайте леко желатина и го добавете в топлата смес. Разбъркайте, докато той се разтопи. Пресипете сместа в кана.
4. Изплакнете със студена вода 4 формички с вместимост 175 мл. разпределете сместа във формичките, като ги пълните почти до ръба. Поставете панакотата в хладилник за 2-3 часа или за цяла нощ.
5. За карамелизираните лешници първо запечете лешниците за 10 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Разтопете захарта в тиган, докато образува тъмен карамел. Добавете лешниците и канелата и разбъркайте 1-2 пъти. Пресипете сместа върху силиконова подложка или хартия за печене, като я разстелете на един слой. Оставете я да се втвърди.
6. Преди сервиране потопете формичките с панакота за кратко в купа с гореща вода. Обърнете кремчетата в чинийки. Начупете карамелизираните лешници на парчета и гарнирайте крема с тях.
Продукти
- 3 листа желатин 400 мл пълномаслена течна сметана 75 мл пълномаслено прясно мляко 100 г фина кристална захар 50 мл кафе еспресоЗа лешниците:50 г бланширани лешници 200 г фина кристална захар 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Гордън Рамзи
Пикантни палачинки
Рецепти Гордън Рамзи
Сандвич с пържола
Рецепти Гордън Рамзи
Мъфини с круши и мюсли
Рецепти Гордън Рамзи
Пикантни рибни кексчета
Рецепти Гордън Рамзи
Фарфале с рикота, панчета и грах
Рецепти Гордън Рамзи
Свинско на тиган със сладко-кисели чушки
Рецепти Гордън Рамзи
Телешко с чили в маруля
Рецепти Гордън Рамзи
Агнешко с пържен хляб
Рецепти Гордън Рамзи
Паста с аншоа, домати и чили
Рецепти Гордън Рамзи
Задушени наденички