Панакота с еспресо и карамелизирани лешници

Панакота с еспресо и карамелизирани лешници

Начин на приготвяне:

1. Накиснете листата желатин в студена вода и ги оставете за 5-10 минути.
2. В тенджерка сипете сметаната, прясното мляко, захарта и кафето. Разбъркайте. Щом сместа заври, я дръпнете от котлона.
3. Изтискайте леко желатина и го добавете в топлата смес. Разбъркайте, докато той се разтопи. Пресипете сместа в кана.
4. Изплакнете със студена вода 4 формички с вместимост 175 мл. разпределете сместа във формичките, като ги пълните почти до ръба. Поставете панакотата в хладилник за 2-3 часа или за цяла нощ.
5. За карамелизираните лешници първо запечете лешниците за 10 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Разтопете захарта в тиган, докато образува тъмен карамел. Добавете лешниците и канелата и разбъркайте 1-2 пъти. Пресипете сместа върху силиконова подложка или хартия за печене, като я разстелете на един слой. Оставете я да се втвърди.
6. Преди сервиране потопете формичките с панакота за кратко в купа с гореща вода. Обърнете кремчетата в чинийки. Начупете карамелизираните лешници на парчета и гарнирайте крема с тях.

Продукти

  • 3 листа желатин
  • 400 мл пълномаслена течна сметана
  • 75 мл пълномаслено прясно мляко
  • 100 г фина кристална захар
  • 50 мл кафе еспресо

За лешниците:

  • 50 г бланширани лешници
  • 200 г фина кристална захар
  • 1 ч.л. канела

Свързани рецепти