Пан рустико
1. Първо пригответе фермента, като  сипете в купичка топла вода и добавите в нея захарта. разбъркайте. Добавете сухата мая и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути докато сместа стане бежова и се появят балончета по повърхността и. След това добавете брашното и разбъркайте до хомогенна лепкава смес. Покрийте с прозрачно фолио и оставете сместа да ферментира на стайна температура 1 нощ.
2. В купичка сипете топла вода и захарта и разбъркайте. Добавете сухата мая и разбъркайте. Оставете настрани за 10 минути.
3. В голяма купа пресейте двата вида брашно - бяло и пълнозърнесто или ръжено. Добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче в сместа и в него изсипете фермента и сместа с маята. Добавете и зехтина. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица, след това извадете тестото върху поръсен с брашно плот и месете тестото в продължение на 10 минути, като го разтегляте напред и го прибирате. тестото трябва да е меко и еластично. Не добавяйте много допълнително брашно, тъй като тестото ще стане твърдо.
4. Оформете тестото на топка и го поставете в предварително намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и го оставете на стайна температура да удвои обема си, за около 1 час или за повече часове.
5. Извадете тестото върху поръсен с брашно плот и го разтеглете (приблизително 30 см дължина), а след това го прегънете от едната страна, а след това от другата, като плик. Повторете това 3-4 пъти. Оформете хляб от тестото и го поставете в тава, постлана с хартия за печене. Направете три диагонални разреза в тестото и го поръсете с малко брашно. Оставете на стайна температура да удвои обема си. 
6. Печете хляба в предварително загрята фурна на 240 градуса 20-25 минути. При почукване трябва да се чува кух звук.

Продукти

  • За фермента:150 мл топла вода 1 ч.л. захар 3 ч.л. суха мая 125 г бяло брашноЗа тестото:200 мл топла вода 1 ч.л. захар 1 ч.л. суха мая 225 г бяло брашно 100 г пълнозърнесто брашно 1 ч.л. сол 1 с.л. зехтин 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички