Пълнозърнести пенне с брюкселско зеле, картофи и сирене

@ BBC 2012
Пълнозърнести пенне с брюкселско зеле, картофи и сирене

Начин на приготвяне:

1. Почистете от външните листа зелчиците брюкселско зеле и ги разрежете на половинки. Обелете и нарежете на кубчета от по 2-3 см. картофите.

2. Сложете голяма тенджера с вода да заври. Добавете обилно количество сол и пуснете в нея пастата, брюкселското зеле и картофите. Варете 8-10 минути, докато картофите са почти сварени, а пастата е "ал денте".

3. Прецедете пастата и зеленчуците като отделите 2 ч.ч. от водата от варенето.

4. Прехвърлете пастата, брюкселското зеле и картофите в дълбока тавичка. Добавете рикотата, нарязаното на кубчета сирене грюер и 1 ч.ч. вода от варенето. Разбъркайте добре. Ако е необходимо, добавете още вода.

5. В малък съд разтопете маслото и добавете чесновото олио. Пуснете листата салвия в сместа и ги запържете за 30 секунди, като ги оливате непрекъснато с мазнина.

6. Подредете листата салвия върху пастата и поръсете с настърган парезан. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. След като извадите запеканката от фурната, оставете я да си почине 15 минути и сервирайте.

Продукти

750 г брюкселско зеле

250 г картофи

500 г пълнозърнести пенне

сол

100 г рикота

250 г сирене грюер

50 г безсолно масло

1 с.л. чесново олио

4 листа салвия

50 г пармезан

 

Свързани рецепти