Пълнозърнест хляб

Пълнозърнест хляб

Начин на приготвяне:

1. В една купа разбийте леко яйцата със захарта. Добавете киселото мляко и разбъркайте.
2. В друга купа пресейте брашното, добавете содата и солта. Добавете щипка канела, сурови слънчогледови семки, сусам, маково семе, орехови ядки и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. 
3. В сух тиган запечете за няколко минути тиквените семки и ги добавете при сухите съставки. След това добавете течните съставки, както и зехтина, и сухата мая. По желание добавете нарязани на ситно листенца мащерка или розмарин. Разбъркайте до хомогенност. Сместа трябва да е толкова гъста, че да не пада от дървената лъжица.
4. Намаслете и постелете дъното и стените на правоъгълна форма за кекс. Изсипете сместа в нея. Тръснете формата в плота. С мокра ръка загладете сместа. Поръсете със слънчогледови семки, тиквени семки, сусам и мак, като оформите последователно ленти от тях. Оставете хляба да втаса за 15 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. 
5. Поднесете филии топъл хляб, намазани с масло.

Продукти

  • 3 яйца
  • 1 с.л. кафява захар
  • 300 г кисело мляко
  • 550 г пълнозърнесто брашно
  • 1 с.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • щипка канела
  • 1 с.л. сурови белени слънчогледови семки
  • 2 с.л. сусам
  • 1 с.л. сурови тиквени семки
  • 100 мл зехтин
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. маково семе
  • 30 г орехи
  • 1 с.л. нарязана мащерка

За поръсване:

  • маково семе
  • сусам
  • сурови слънчогледови семки
  • сурови тиквени семки

Свързани рецепти