Пълнени спекулас

Пълнени спекулас

Начин на приготвяне:

1. Сипете брашното на плота, поръсете бакпулвера върху него и направете кладенче. В кладенчето сложете пудрата и кафявата захар, маслото, млякото и яйцето. Щом смесите продуктите в кладенчето, добавете и подправките. След това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За бадемовата паста сложете белените бадеми и захарта в блендер или кухненски робот. Докато бадемите се мелят, добавете белтъка и продължете разбиването до получаването на паста.
3. Разделете охладеното тесто на две еднакви части. Разточете едната половина тесто с помощта на точилка, в квадратна форма. Намаслете дъното и стените на тавичка /21х21 см/ и я постелете с хартия за печене. Поставете разточеното тесто на дъното и. Върху него разстелете бадемовата паста. Разточете и другата половина тесто и го поставете върху пълнежа.
4. Разрежете сладкиша на 16 еднакви квадратчета, като използвате линийка. По средата на всяко квадратче поставете по един белен бадем. Намажете сладкиша и бадемите с разбит жълтък с малко сметана. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
5. Отрежете няколко квадратчета от изстиналия сладкиш и го поднесете върху дървена дъска, така че всеки да може да си реже от него.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 160 г пудра захар
  • 70 г кафява захар
  • 270 г студено масло
  • 15 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 2 с.л. смес от подправки - канела
  • анасон
  • индийско орехче
  • джинджифил
  • карамфил

За пълнежа:

  • 250 г бадеми
  • 250 г захар
  • 1 белтък

Допълнително:

  • 16 белени бадема
  • жълтък с малко сметана

Свързани рецепти