Пълнени спекулас
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. Сипете брашното на плота, поръсете бакпулвера върху него и направете кладенче. В кладенчето сложете пудрата и кафявата захар, маслото, млякото и яйцето. Щом смесите продуктите в кладенчето, добавете и подправките. След това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За бадемовата паста сложете белените бадеми и захарта в блендер или кухненски робот. Докато бадемите се мелят, добавете белтъка и продължете разбиването до получаването на паста.
3. Разделете охладеното тесто на две еднакви части. Разточете едната половина тесто с помощта на точилка, в квадратна форма. Намаслете дъното и стените на тавичка /21х21 см/ и я постелете с хартия за печене. Поставете разточеното тесто на дъното и. Върху него разстелете бадемовата паста. Разточете и другата половина тесто и го поставете върху пълнежа.
4. Разрежете сладкиша на 16 еднакви квадратчета, като използвате линийка. По средата на всяко квадратче поставете по един белен бадем. Намажете сладкиша и бадемите с разбит жълтък с малко сметана. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
5. Отрежете няколко квадратчета от изстиналия сладкиш и го поднесете върху дървена дъска, така че всеки да може да си реже от него.
2. За бадемовата паста сложете белените бадеми и захарта в блендер или кухненски робот. Докато бадемите се мелят, добавете белтъка и продължете разбиването до получаването на паста.
3. Разделете охладеното тесто на две еднакви части. Разточете едната половина тесто с помощта на точилка, в квадратна форма. Намаслете дъното и стените на тавичка /21х21 см/ и я постелете с хартия за печене. Поставете разточеното тесто на дъното и. Върху него разстелете бадемовата паста. Разточете и другата половина тесто и го поставете върху пълнежа.
4. Разрежете сладкиша на 16 еднакви квадратчета, като използвате линийка. По средата на всяко квадратче поставете по един белен бадем. Намажете сладкиша и бадемите с разбит жълтък с малко сметана. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.
5. Отрежете няколко квадратчета от изстиналия сладкиш и го поднесете върху дървена дъска, така че всеки да може да си реже от него.
Продукти
- За тестото:500 г брашно 2 ч.л. бакпулвер 160 г пудра захар 70 г кафява захар 270 г студено масло 15 мл прясно мляко 1 яйце 2 с.л. смес от подправки - канела анасон индийско орехче джинджифил карамфилЗа пълнежа:250 г бадеми 250 г захар 1 белтъкДопълнително:16 белени бадема жълтък с малко сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери