Пълнени смокини

Пълнени смокини

Начин на приготвяне:

1. Сварете сироп, като сипете водата и захарта в тенджерка и добавите анасона, карамфила и счупените на две канелени пръчки. Оставете сместа да заври, след това изключете котлона.
2. Отрежете капачета на тъмни, узрели смокини. С помощта на нож изрежете внимателно вътрешността на плодовете, покрай стените. След това издълбайте вътрешността с помощта на лъжичка. Внимавайте да не пробиете смокините.
3. Потопете издълбаните смокини в горещия сироп за кратко, не повече от 30-40 секунди. Подредете смокините върху лист хартия за печене.
4. Счукайте орехите и лешниците в хаванче, не съвсем фино.
5. Нарежете на ситно вътрешността на смокините. Нарежете и сушените кайсии на малки парченца. разтопете маслото в тиган и запържете вътрешността на смокините и нарязаните сушени кайсии, като разбърквате често. Добавете захар, настърга лимонова кора и сока на 1/4 лимон.
6. Пресипете сместа в купичка и добавете счуканите ядки. Разбъркайте.
Напълнете смокините със сместа.
7. Потопете стръковете босилек в горещия сироп за секунда. Отделете листата и ги сложете в блендер заедно с 1 с.л. зехтин. Разбийте до гладкост. Добавяйте още зехтин и разбивайте, докато не се получи течен сос.
8. Подредете пълнените смокини в чиния. Върху всяка смокиня поставете топка ванилов сладолед. Поръсете с босилековия сос.

Продукти

  • 3 големи смокини
  • шепа орехи
  • шепа бланширани лешници
  • 3 сушени кайсии
  • 1 с.л. масло
  • 0.5 с.л. захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 0.5 връзка босилек
  • зехтин
  • ванилов сладолед

За соса:

  • 1 литър вода
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 2 звездички анасон
  • 3 гвоздейчета карамфил
  • 2 пръчки канела

Свързани рецепти