Пълнени смокини
Рецепта от: Габриеле Спонза
1. Сварете сироп, като сипете водата и захарта в тенджерка и добавите анасона, карамфила и счупените на две канелени пръчки. Оставете сместа да заври, след това изключете котлона.
2. Отрежете капачета на тъмни, узрели смокини. С помощта на нож изрежете внимателно вътрешността на плодовете, покрай стените. След това издълбайте вътрешността с помощта на лъжичка. Внимавайте да не пробиете смокините.
3. Потопете издълбаните смокини в горещия сироп за кратко, не повече от 30-40 секунди. Подредете смокините върху лист хартия за печене.
4. Счукайте орехите и лешниците в хаванче, не съвсем фино.
5. Нарежете на ситно вътрешността на смокините. Нарежете и сушените кайсии на малки парченца. разтопете маслото в тиган и запържете вътрешността на смокините и нарязаните сушени кайсии, като разбърквате често. Добавете захар, настърга лимонова кора и сока на 1/4 лимон.
6. Пресипете сместа в купичка и добавете счуканите ядки. Разбъркайте.
Напълнете смокините със сместа.
7. Потопете стръковете босилек в горещия сироп за секунда. Отделете листата и ги сложете в блендер заедно с 1 с.л. зехтин. Разбийте до гладкост. Добавяйте още зехтин и разбивайте, докато не се получи течен сос.
8. Подредете пълнените смокини в чиния. Върху всяка смокиня поставете топка ванилов сладолед. Поръсете с босилековия сос.
2. Отрежете капачета на тъмни, узрели смокини. С помощта на нож изрежете внимателно вътрешността на плодовете, покрай стените. След това издълбайте вътрешността с помощта на лъжичка. Внимавайте да не пробиете смокините.
3. Потопете издълбаните смокини в горещия сироп за кратко, не повече от 30-40 секунди. Подредете смокините върху лист хартия за печене.
4. Счукайте орехите и лешниците в хаванче, не съвсем фино.
5. Нарежете на ситно вътрешността на смокините. Нарежете и сушените кайсии на малки парченца. разтопете маслото в тиган и запържете вътрешността на смокините и нарязаните сушени кайсии, като разбърквате често. Добавете захар, настърга лимонова кора и сока на 1/4 лимон.
6. Пресипете сместа в купичка и добавете счуканите ядки. Разбъркайте.
Напълнете смокините със сместа.
7. Потопете стръковете босилек в горещия сироп за секунда. Отделете листата и ги сложете в блендер заедно с 1 с.л. зехтин. Разбийте до гладкост. Добавяйте още зехтин и разбивайте, докато не се получи течен сос.
8. Подредете пълнените смокини в чиния. Върху всяка смокиня поставете топка ванилов сладолед. Поръсете с босилековия сос.
Продукти
- 3 големи смокини шепа орехи шепа бланширани лешници 3 сушени кайсии 1 с.л. масло 0.5 с.л. захар 1 лимон настъргана кора 0.5 връзка босилек зехтин ванилов сладоледЗа соса:1 литър вода 1.5 ч.ч. захар 2 звездички анасон 3 гвоздейчета карамфил 2 пръчки канела
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Габриеле Спонза
Бананови кюфтета
Рецепти Габриеле Спонза
Сандвич с пилешки рулца
Рецепти Габриеле Спонза
Доматена супа със сироп от нар
Рецепти Габриеле Спонза
Лефер с полента
Рецепти Габриеле Спонза
Сос тартар
Рецепти Габриеле Спонза
Бонфиле с пюре от целина
Рецепти Габриеле Спонза
Севиче със скумрия
Рецепти Габриеле Спонза
Ябълков десерт
Рецепти Габриеле Спонза
Агнешки котлети с пюре от фенел
Рецепти Габриеле Спонза
Крем-супа от сладки картофи