Пълнени сливи и пилаф от фиде

Пълнени сливи и пилаф от фиде

Начин на приготвяне:

1. Сипете гореща вода в тенджерка и пуснете сливите в нея. Щом водата заври, извадете сливите с помощта на решетеста лъжица.
2. Във водата от сливите добавете ориза и варете 1-2 минути. Прецедете го и го добавете към каймата. Овкусете със сол, черен пипер и подправките. Омесете добре.
3. Напълнете сливите със сместа от кайма. Подредете сливите плътно една до друга, отвън навътре, на дъното на плитка тенджера. По средата ще остане празно място.
4. Обелете лука и го нарежете на кръгчета. Наредете кръгчетата лук легнали, в празното място по средата на тенджерата. Върху сливите и лука подредете стръковете магданоз цели. Залейте с бульона и петмеза*. Захлупете тенджерата и гответе на слаб огън до готовност.
5. За пилафа с фиде разтопете маслото в тенджера. Добавете кедровите и ореховите ядки цели. Разбъркайте, докато те станат златистокафяви. Овкусете със сол.
6. Добавете 3 ч.ч. гореща вода и щом тя заври, добавете домашно фиде. Захлупете тенджерата, намалете огъня и варете, докато фидето поеме водата.
7. Нарежете на много ситно листата магданоз. Настържете 1/3 от кашкавала. Щом фидето е готово, дръпнете го от огъня и го поръсете с магданоз, листа босилек и настърган кашкавал. Покрийте с кухненска кърпа и го оставете да почине.
8. Сервирайте пълнени сливи с кайма и ориз с парче задушен лук и сос, гарнирани с пилаф от фиде, поръсен с кашкавал.

*Петмез от сливи може да направите като сварите сливи във вода, прецедете ги и върнете сока на котлона,д окато се редуцира.

Продукти

  • 40 бр. сушени сливи
  • 1 шепа ориз
  • 150 г агнешка кайма
  • щипка сух джоджен
  • щипка едър лют червен пипер
  • щипка смлян кимион
  • щипка смлян кориандър
  • сол и черен пипер
  • 1 глава червен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.ч. говежди бульон
  • 0.25 ч.ч. петмез от сливи

За пилафа с фиде:

  • 2 с.л. масло
  • 1 шепа кедрови ядки
  • 1 шепа орехи
  • 2 ч.ч. домашно фиде
  • 100 г кашкавал
  • 1 шепа магданоз
  • 3 листа босилек
  • сол

Свързани рецепти