Пълнени пуешки гърди със сушени плодове

Пълнени пуешки гърди със сушени плодове

Начин на приготвяне:

1. Разделете пуешките гърди на две, ако е необходимо. Във всяко парче месо направете джоб, като пъхнете острието на нож по средата му и внимателно направете въртеливи движения с него, наляво и надясно. Трябва да се получи джоб с размери около 3-4 см.
2. Разрежете сушените сливи на две, а сушените смокини нарежете на парченца. Във всяко парче напъхайте или сушена слива, или парченца сушени смокини, или сушени червени боровинки. Поставете пълните пушки гърди в чиния и ги поръсете със сол и черен пипер, от двете страни.
3. загрейте добре грил-тиган. Сипете 1 с.л. зехтин в тигана и поставете пълнените филета. Печете до златисто. Щом обърнете филетата, поръсете с настърган джинджифил. Извадете месото в чиния и го оставете да почине 5-10 минути.
4. За соса карамелизирайте захарта в тиган, като го разклащате от време на време. Щом получите светъл карамел, добавете топлата сметана и разбъркайте с помощта на тел, до гладкост. Изключете котлона и добавете маслото. Бъркайте докато то се разтопи и сосът стане гладък.
5. Сварете картофите. Нарежете ги на четвъртинки и ги разпръснете в тава, постлана с хартия за печене. Поръсете ги със сол, черен пипер и балсамов оцет. Печете картофите 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
6. Нарежете месото на филийки, а всяка филийка на половинки. Разрежете чери доматчетата на половинки. На дъното на чиния сипете сос, върху него разпределете парченцата месо, печените картофи и чери доматчетата. Поръсете със ситно нарязана прясна мащерка.

Продукти

  • 1 кг пуешки гърди
  • 50 г сушени сливи
  • 50 г сушени смокини
  • 1 корен джинджифил

За соса:

  • 100 г масло
  • 200 мл течна сметана
  • 50 г захар

За картофите:

  • 500 г картофи
  • 50 г пармезан
  • балсамов оцет
  • сол и черен пипер
  • 250 г чери доматчета
  • 4 стръка прясна мащерка

Свързани рецепти