Тестото за тези пълнени питки се приготвя за 10 минути. Всяко парче тесто се пълни с пикантно пилешко къри и се увива в листо пандан. След като втасат, хлебчетата се пекат във фурна.

Продукти

  • 500 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
  • 1 глава лук
  • 1 палец корен джинджифил
  • 1 люта червена чушка
  • 12-15 листа къри
  • 1 стрък лимонена трева
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. къри на прах
  • 1 с.л. тайландски рибен сос
  • 1 с.л. соев сос
  • 100 мл пилешки бульон
  • 1 ч.л. захар
  • олио за пържене
  • За тестото:
  • 425 г брашно
  • 100 мл топло прясно мляко
  • 2 ч.л. суха мая
  • 2 ч.л. захар
  • 1 голямо яйце
  • Допълнително:
  • 9 листа пандан
  • бял и черен сусам
  • яйце за намазване

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте 2-3 с.л. в тиган и запържете в него нарязания на ситно лук, до омекване, за около 8 минути на слаб огън. Усилете огъня и добавете нарязаното на малки кубчета пилешко. Запечатайте го от всички страни.
  • 2. Избутайте месото в едната половина на тигана, а в другата запържете фино настърганите джинджифил и чесън, нарязаните на ситно люта чушка (без семки) и лимонена трева и кърито на прах. Разбъркайте за 3-4 минути и след това смесете всички съставки в тигана. Добавете пилешкия бульон, соевия сос, рибния сос и захарта и разбъркайте. Оставете кърито да къкри до сгъстяване на соса. След това го оставете да изстине напълно.
  • 3. За тестото сипете брашното в голяма купа и добавете сухата мая и захарта. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете мекото масло, яйцето и прясното мляко. Разбийте в продължение на 10 минути с помощта на миксер, с приставка кука за тесто. В движение добавете щипка сол.
  • 4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете дебело руло и нарежете на 9 еднакви части. Разточете всяка част на кръгче. Поставете 1-2 с.л. от пилешкото къри и завийте тестото на идеална топка. Подредете пълнените хлебчета в тава. Завийте всяко с листо пандан и завържете с готварски конец. Намажете питките с разбито яйце и поръсете с бял и черен сусам. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 30 минути.
  • 5. Печете хлебчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 12-15 минути.

Свързани рецепти

Виж всички