Пълнени питки с пилешко къри
Рецепта от: Донал Скиан
Тестото за тези пълнени питки се приготвя за 10 минути. Всяко парче тесто се пълни с пикантно пилешко къри и се увива в листо пандан. След като втасат, хлебчетата се пекат във фурна.
Продукти
- 500 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 1 глава лук
- 1 палец корен джинджифил
- 1 люта червена чушка
- 12-15 листа къри
- 1 стрък лимонена трева
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. къри на прах
- 1 с.л. тайландски рибен сос
- 1 с.л. соев сос
- 100 мл пилешки бульон
- 1 ч.л. захар
- олио за пържене
- За тестото:
- 425 г брашно
- 100 мл топло прясно мляко
- 2 ч.л. суха мая
- 2 ч.л. захар
- 1 голямо яйце
- Допълнително:
- 9 листа пандан
- бял и черен сусам
- яйце за намазване
Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте 2-3 с.л. в тиган и запържете в него нарязания на ситно лук, до омекване, за около 8 минути на слаб огън. Усилете огъня и добавете нарязаното на малки кубчета пилешко. Запечатайте го от всички страни.
- 2. Избутайте месото в едната половина на тигана, а в другата запържете фино настърганите джинджифил и чесън, нарязаните на ситно люта чушка (без семки) и лимонена трева и кърито на прах. Разбъркайте за 3-4 минути и след това смесете всички съставки в тигана. Добавете пилешкия бульон, соевия сос, рибния сос и захарта и разбъркайте. Оставете кърито да къкри до сгъстяване на соса. След това го оставете да изстине напълно.
- 3. За тестото сипете брашното в голяма купа и добавете сухата мая и захарта. Разбъркайте и оформете кладенче. В него сипете мекото масло, яйцето и прясното мляко. Разбийте в продължение на 10 минути с помощта на миксер, с приставка кука за тесто. В движение добавете щипка сол.
- 4. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете дебело руло и нарежете на 9 еднакви части. Разточете всяка част на кръгче. Поставете 1-2 с.л. от пилешкото къри и завийте тестото на идеална топка. Подредете пълнените хлебчета в тава. Завийте всяко с листо пандан и завържете с готварски конец. Намажете питките с разбито яйце и поръсете с бял и черен сусам. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 30 минути.
- 5. Печете хлебчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 12-15 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос