Пълнени патладжани по малтийски
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Пълнените патладжани са едно от най-популярните ястия в Малта и всяка къща има свой предпочитан вариант на рецептата. Най-често пълнежът за патладжаните е от телешка или свинска кайма с подправки, понякога дори с къри на прах - резултат от британското влияние в малтийската кухня.
Продукти
- 3 средно големи патладжана
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- ¼-1/2 ч.л. лют червен пипер
- ½ ч.л. канела
- щипка индийски орехче
- 400 г телешка кайма
- 1 с.л. доматено пюре
- 200 мл доматена пасата
- 1 дафинов лист
- 1 яйце
- 80 г пармезан
- 8 листа босилек
- 30 г орехи
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- отстранявате дръжките. Подредете ги в тавичка с разрязаната страна нагоре. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор), до готовност.
- 2. С помощта на лъжичка издълбайте месото на изпечените патладжани и го нарежете на ситно.
- 3. Загрейте зехтина в тиган и в него запържете нарязания на ситно лук и вътрешността на патладжана за около 8-10 минути, на слаб до умерен огън. След това добавете настъргания чесън, лютия червен пипер, канелата и индийското орехче и гответе 30 секунди, при непрекъснато разбъркване. Добавете каймата (може да използвате и свинска) и увеличете силата на огъня. Гответе докато тя покафенее, като я разделяте на песъчинки, с помощта на дървена шпатула. Добавете доматеното пюре и разбъркайте за минута. Добавете доматената пасата и дафиновия лист, овкусете със сол и черен пипер. Гответе на умерен огън 15-20 минути, докато сосът се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
- 4. Добавете предварително разбитото яйце, половината настъргано сирене и накъсаните листа босилек към изстиналата кайма. Разбъркайте добре. Напълнете патладжаните със сместа. Поръсете с останалото настъргано сирене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 30-35 минути.
- 5. Запечете орехите в сух тиган за 1-2 минути. Нарежете ги.
- 6. Сервирайте печените пълнени патладжани, поръсени с орехи и още листа босилек. Гарнирайте със салата от рукола.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Примож Долничар
Туршия от ряпа
Рецепти Стоян и Лора
Славянски гювеч
Рецепти Стоян и Лора
Бамя с кускус
Рецепти Стоян и Лора
Бухнал омлет с тиквички
Рецепти Стоян и Лора
Зеленчуков гювеч
Рецепти Надия Хюсеин
Бхаджи от моркови и пащърнак с чътни от кориандър и чили
Рецепти Стоян и Лора
Кюфтета от спанак с лимонов йогурт
Рецепти Силвия Колока
Патладжанени рулца