Пълнените патладжани са едно от най-популярните ястия в Малта и всяка къща има свой предпочитан вариант на рецептата. Най-често пълнежът за патладжаните е от телешка или свинска кайма с подправки, понякога дори с къри на прах - резултат от британското влияние в малтийската кухня.

Продукти

  • 3 средно големи патладжана
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • ¼-1/2 ч.л. лют червен пипер
  • ½ ч.л. канела
  • щипка индийски орехче
  • 400 г телешка кайма
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 200 мл доматена пасата
  • 1 дафинов лист
  • 1 яйце
  • 80 г пармезан
  • 8 листа босилек
  • 30 г орехи
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • отстранявате дръжките. Подредете ги в тавичка с разрязаната страна нагоре. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор), до готовност.
  • 2. С помощта на лъжичка издълбайте месото на изпечените патладжани и го нарежете на ситно.
  • 3. Загрейте зехтина в тиган и в него запържете нарязания на ситно лук и вътрешността на патладжана за около 8-10 минути, на слаб до умерен огън. След това добавете настъргания чесън, лютия червен пипер, канелата и индийското орехче и гответе 30 секунди, при непрекъснато разбъркване. Добавете каймата (може да използвате и свинска) и увеличете силата на огъня. Гответе докато тя покафенее, като я разделяте на песъчинки, с помощта на дървена шпатула. Добавете доматеното пюре и разбъркайте за минута. Добавете доматената пасата и дафиновия лист, овкусете със сол и черен пипер. Гответе на умерен огън 15-20 минути, докато сосът се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
  • 4. Добавете предварително разбитото яйце, половината настъргано сирене и накъсаните листа босилек към изстиналата кайма. Разбъркайте добре. Напълнете патладжаните със сместа. Поръсете с останалото настъргано сирене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 30-35 минути.
  • 5. Запечете орехите в сух тиган за 1-2 минути. Нарежете ги.
  • 6. Сервирайте печените пълнени патладжани, поръсени с орехи и още листа босилек. Гарнирайте със салата от рукола.

Свързани рецепти

Виж всички