Начин на приготвяне:

1. За ньоките сварете небелените картофи за 30 минути. Прецедете ги и ги оставете да изстинат. След това ги намачкайте, прехвърлете ги в купа и добавете към тях брашното, яйцето и солта. Омесете меко тесто и го оставете да почине 30 минути.
2. За пълнежа смесете в купа соса "Бешамел" /може да го замените с рикота/, фино настъргания пармезан и жълтъка. Овкусете със сол и индийско орехче. Разбъркайте добре, до гладка смес.
3. Откъснете топче от тестото и внимателно го разточете на правоъгълно /с дължина поне 10 см./, не тънко парче, като поръсвате с брашно под и върху него. В единия край на тестото поставете по 1 ч.л. от пълнежа на разстояние през 5 см. Захлупете със свободния край тесто, притиснете краищата с пръсти и поръсете с брашно. С помощта на чаша изрежете кръгчета - ньоки.
4. За соса нарежете лука, моркова и селърите на ситно и ги запържете в тиган със зехтин. Добавете пасатата и овкусете с 4 листа босилек, сол и черен пипер. Оставете соса да къкри до готовност.
5. Варете ньоките в дълбока тенджера с вряща подсолена вода, докато изплуват, около 4-5 минути. Извадете ги в чиния.
6. В голяма чиния разстелете половината доматен сос. Върху него подредете ньоките и залейте с останалия сос. Поръсете с останалите 4 листа босилек и поръсете с настърган пармезан.

Продукти

За ньоки:

  • 450 г сварени картофи
  • 130 г брашно
  • 1 яйце
  • щипка сол

За соса:

  • 1 морков
  • 1 стрък селъри
  • 1 глава лук
  • 1.5 с.л. зехтин
  • 400 г пасирани домати
  • сол и черен пипер
  • 8 листа босилек

За пълнежа:

  • 150 г сос Бешамел
  • 50 г пармезан
  • 1.5 ч.л. зехтин
  • 1 жълтък
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • щипка сол

Свързани рецепти