Пълнени миди с булгур

Пълнени миди с булгур

Начин на приготвяне:

1. Измийте мидите под течаща вода. Отстранете мидите с отворени черупки, ако има такива. Останалите сложете в голяма тенджера с вода и лимонов сок и ги варете докато се отворят.
2. В дълбока тенджера запържете кедровите ядки в 1-2 с.л. зехтин, до леко златисто. Добавете нарязаниян а ситно лук и го запържете до омекване, като разбърквате от време нав реме. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете останалите подправки.
3. Добавете стафидите и булгура. Разбъркайте за няколко минути. Добавете 1.5 ч.ч. вода и разбъркайте Захлупете тенджерата и оставете сместа да се задуши за минута-две. Дръпнете от огъня.
4. Напълнете разтворените миди с булгур. Редете пълнените миди в дълбока тенджера на редове, една върху друга. Притиснете мидите с малка чиния. Залейте ги с 2.5-3 ч.ч. вода, захлупете и оставете да се варят на умерен огън 20 минути.
5. Сервирайте пълнени миди с булгур, гарнирани с тънки резени лимон.

Продукти

  • 25 черни миди
  • 1 литър вода
  • 1 лимон

За пълнежа:

  • 1 глава лук
  • зехтин
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 2 щипки сол
  • 2 щипки смлян бахар
  • 2 щипки смлян кимион
  • 2 щипки прясно смлян черен пипер
  • шепа дребни стафиди
  • 1.5 ч.ч. булгур
  • 1.5 ч.ч. вода

Свързани рецепти