Начин на приготвяне:

1. Накиснете ориза в гореща вода за 1 час. След това го измийте под течаща вода и добре го отцедете.

2. Загрейте тиган с двойно дъно (диаметър 25 см) заедно с олиото. Запържете ориза за 5 минути, докато стане прозрачен, като го разбърквате често. Добавете обелената и смачкана скилидка чесън, стръковете мащерка, дафиновия лист, нарязаните на ситно домати и лук. Овкусете със сол и запържете за още 3-4 минути, като разбърквате често. Залейте ориза с бульона и изчакайте да заври. Намалете силата на огъня до минимум и захлупете. Варете 20 минути, докато оризът поеме течността, без да разбърквате. Дръпнете от огъня и оставете ориза за почине 20 минути. Преди да сервирате ориза, с помощта на вилица го разрохкайте.

3. За доматения сос смелете в блендер всички съставки до гладкост. Пресипете сместа в тиган и след като заври, гответе 20 минути на слаб огън. Овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня.

4. Направете разрез от едната страна на сухите чушки анчо и изтръскайте семките им. Пуснете чушките в гореща вода и ги оставете за 4-10 минути в нея.

5. За пълнежа загрейте зехтина в тиган. сотирайте нарязаните на кубчета тиквички, нарязания на полумесеци лук и нарязаните на ивички люти чушки халапеньо. Гответе около 5 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете кубчетата сварени картофи, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Пресипете сместа в купа и намачкайте зеленчуците на едро.

6. Напълнете сухите чушки и ги затворете плътно, ако е необходимо затворете ги с помощта на клечки за зъби.

7. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците до пухкав сняг. Добавете жълтъците един по един и разбъркайте.

8. Сипете 3-4 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Оваляйте всяка пълнена чушка в брашно, а след това в яйчената смес. Пържете от двете страни, до златисто.

9. На дъното на чиния сипете доматен сос. Върху него поставете панирана пълнена люта чушка. Поръсете с нарязан магданоз. Гарнирайте с ориз с домати.

Продукти

За ориза:

  • 1 ч.ч. дългозърнест ориз
  • 2 с.л. олио
  • 1 скилидка чесън
  • 1 малка глава лук
  • 2 домата
  • 2 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 стръка мащерка
  • 1 дафинов лист
  • сол

 

За доматения сос:

  • 2 домата
  • 1/2 глава лук
  • 1/2 скилидка чесън
  • 1 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 стръка мащерка

 

За пълнените люти чушки:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. нарязани на кубчета тиквички
  • 2 люти чушки халапеньо
  • 1/2 глава лук
  • 1 ч.ч. нарязани на кубчета сварени картофи
  • 4 големи сушени чушки анчо
  • нарязан магданоз
  • 3 яйца
  • сол
  • 1 ч.ч. брашно
  • олио за пържене

Свързани рецепти