Начин на приготвяне:

1. За тестото за пастата сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете яйцата. С пръсти разбъркайте яйцата и постепенно добавяйте брашното. Омесете гладко тесто и го оставете да си почине 10-15 минути. /Може да използвате пресни кори за лазаня./
2. Разточете тестото на тънък лист и го нарежете на големи парчета - 15х10 см.
3. За пълнежа сложете каймата в купа и добавете яйцата, нарязаните на ситно магданоз и чесън, фино настърганото сирене пекорино и галетата. Омесете добре.
4. Загрейте 4-5 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете каймата докато промени цвета си. Извадете я в чиния. Нарежете на малки кубчета наденицата, шунката и скаморцата и ги добавете към каймата. Разбъркайте.
5. За доматения сос нарежете на ситно лука и моркова и ги запържете в 4-5 с.л. зехтин. Добавете пасираните домати и оставете соса да покъкри. Добавете 5-6 листа босилек. След няколко минути дръпнете от огъня и сложете 2-3 с.л. от соса към сместа с каймата.
6. Пуснете парчетата от прясно тесто в тенджера с  подсолена вода за 3 минути. По средата на всяко парче сложете от плънката и завийте на руло.
7. На дъното на дълбока тавичка сипете малко от доматения сос и подредете канелоните. Поръсете с фино настъргано пекорино и покрийте с останалия доматен сос. Печете канелоните в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
8. Оставете канелоните да изстинат за 10 минути. Поднесете ги поръсени с малко пекорино и малки листенца босилек.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 3 големи яйца

За пълнежа:

  • 350 г кайма
  • 2 яйца
  • 50 г суха наденица
  • 50 г шунка
  • 50 г пушено сирене скаморца
  • 2 с.л. настъргано пекорино
  • 1 с.л. галета
  • 3 с.л. зехтин
  • шепа магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • сол

За доматения сос:

  • 400 мл пасирани домати
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 с.л. зехтин
  • сол

Допълнително:

  • 50 г сирене пекорино
  • листа босилек

Свързани рецепти