Пълнени ябълки с карамелен сос
1. Накиснете стафидите в гореща вода за 10-15 минути.
2. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В купичка разбийте яйцето. В кладенчето сипете водата, половината яйце, мекото масло и солта. разбъркайте продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно ги смесете с брашното. Омесете гладко тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
3. Измийте и подсушете добре ябълките. Вижте дали всяка от тях е стабилна върху дъното с Ако не е, изрежете тънка филийка от него, за да стои ябълката права. След това отрежете капаче на всяка ябълка. Издълбайте ябълките с помощта на лъжичка за дълбаене на плодове. Дебелината на стените на ябълката трябва да е около 5 мм.
4. Петата ябълка нарежете на дребни кубчета, като остраните семките и, и я сложете в купа. Добавете прецедените стафиди, натрошените бисквити, канелата и захарта. Разбъркайте пълнежа добре.
5. Напълнете ябълките с пълнежа, като хубаво го натискате навътре, за да се побере повече.
6. Разточете тестото върху набрашнен плот и го нарежете на едносантиметрови ленти с помощта на нож за пица. върху парче прозрачно фолио подредете 4 ленти една до друга, вертикално, на разстояние една от друга 0.5 см. Върху тях поставете още 4 ленти, хоризонтално, като подпъхвате всяка лента през една. Притиснете решетката, която се еполучила и отрежете излишните и краища, приблизителните размери на всяка решетка трябва да са 12х12 см. Направете 4 решетки от тесто.
7. Намажете с останалото разбито яйце краищата на всяка решетка и я поставете върху отвора на всяка ябълка. Притиснете хубаво към ябълката. Подредете ябълките, облечени в тесто, в тавичка и ги печете 25-30 минути в предварително загрята фурна.
8. За карамеления сос сипете 1/3 от захарта в дълбока тенджерка и я оставете да се карамелизира, като от време на време разклащате съда. След това добавете още една част захар и оставете да се карамелизира. Щом цялата захар се е превърнала в тъмен карамел, добавете предварително затоплената сметана. Сместа ще започне да кипи силно. Оставете я да поври докато захарта се разтопи. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи. След това добавете нарязания шоколад и бъркайте докато той се разтопи. Оставете карамеления сос да се охлади.
9. Разпределете карамеления сос в 4 чинии. Върхя соса поставете по една печена ябълка.

Продукти

  • За тестото:80 мл вода 250 г брашно 150 г масло 1 яйце щипка солЗа ябълките:5 ябълки 100 г чаени бисквити 1 ч.л. канела 1 с.л. захар 1 с.л. стафидиЗа карамеления сос:100 мл течна сметана 150 г захар 50 г натурален шоколад 75 г масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички