Пълнен лук с телешка кайма и кедрови ядки
Рецепта от: Стоян и Лора
В тази рецепта от турската кухня главите лук се сваряват, а след това се пълнят с плънка от запържена телешка кайма с лук и ориз. Готовото ястие се поръсва със зърна нар, кедрови ядки и пресни подправки.
Продукти
- За плънката:
- 450 г смляно месо от телешки врат
- 1 ч.ч. ориз басмати
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 2 стръка мента
- 1 ч.л. кимион
- 1 с.л. доматен концентрат
- 50 мл олио
- сол на вкус
- За заливката:
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. сироп от нар (меласа)
- сол на вкус
- олио за поливане
- За гарниране:
- мента
- магданоз
- зрънца нар
- кедрови ядки
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете главите лук и ги цепнете с ножа от едната страна до средата, за да могат да се разлистят по време на варенето. Сложете ги в тенджера с вряща подсолена вода и гответе около 20 минути. След това извадете и отделете листата, а сърцевината накълцайте и заделете за плънката.
- 2. За плънката настържете моркова и накълцайте чесъна. Запържете ги за кратко в загрято олио, заедно с накълцаната сърцевина от варения лук. Когато леко омекнат, сложете каймата.
- 3. Овкусете сместа със сол и кимион и гответе, докато каймата добие златист загар.
- 4. Добавете измития ориз басмати, доматения концентрат, стръкове мента и наситнен магданоз. Разбъркайте и след минута-две дръпне от огъня.
- 5. Разпределете плънката в листата от лук и завийте.
- 6. Подредете ги в тава и залейте със смес от 400 мл вода, доматения концентрат, сол и сиропа от нар. Поръсете с малко олио.
- 7. Покрийте с хартия за печене и алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
- 8. Сервирайте пълния лук с малко от соса от печенето, наситнени магданоз и мента, зрънца нар и запечени на сух тиган кедрови ядки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи