В тази рецепта от турската кухня главите лук се сваряват, а след това се пълнят с плънка от запържена телешка кайма с лук и ориз. Готовото ястие се поръсва със зърна нар, кедрови ядки и пресни подправки.

Продукти

  • За плънката:
  • 450 г смляно месо от телешки врат
  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 стръка мента
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 50 мл олио
  • сол на вкус
  • За заливката:
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 2 с.л. сироп от нар (меласа)
  • сол на вкус
  • олио за поливане
  • За гарниране:
  • мента
  • магданоз
  • зрънца нар
  • кедрови ядки

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете главите лук и ги цепнете с ножа от едната страна до средата, за да могат да се разлистят по време на варенето. Сложете ги в тенджера с вряща подсолена вода и гответе около 20 минути. След това извадете и отделете листата, а сърцевината накълцайте и заделете за плънката.
  • 2. За плънката настържете моркова и накълцайте чесъна. Запържете ги за кратко в загрято олио, заедно с накълцаната сърцевина от варения лук. Когато леко омекнат, сложете каймата.
  • 3. Овкусете сместа със сол и кимион и гответе, докато каймата добие златист загар.
  • 4. Добавете измития ориз басмати, доматения концентрат, стръкове мента и наситнен магданоз. Разбъркайте и след минута-две дръпне от огъня.
  • 5. Разпределете плънката в листата от лук и завийте.
  • 6. Подредете ги в тава и залейте със смес от 400 мл вода, доматения концентрат, сол и сиропа от нар. Поръсете с малко олио.
  • 7. Покрийте с хартия за печене и алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
  • 8. Сервирайте пълния лук с малко от соса от печенето, наситнени магданоз и мента, зрънца нар и запечени на сух тиган кедрови ядки.

Свързани рецепти

Виж всички