Начин на приготвяне:

1. Накиснете главичките лук в съд със студена вода. След това обелете лука. разрежете всяка глава на две половинки. Отстранете вътрешността на всяка половинка.
2. Сложете издълбаните половинки лук в тенджера, залейте ги с вряща вода, добавете дафинови листа, мащерката и сол. Варете до омекване. След това извадете лука и прелейте бульона в кана, като го прецедите.
3. Сложете издълбаната вътрешност на лука в блендер и я смелете ситно. Добавете я при каймата. Овкусете със сол, черен пипер и дафинов лист на прах /смелете дафинови листа в кафемелачка/. Добавете и предварително приготвените хлебни трохи /наредете филии хляб в тавичка, запечете ги до бледо златисто, след акто изстинат ги смелете/. Омесете хубаво каймата.
4. Напълнете една половинка лук с кайма и захлупете с друга половинка. Промушете дълъг, двоен конец на голяма игла. Завържете конеца от свободния му край на възел. нанижете пълните главички лук една по една. Остранете иглата и завържете конеца ан възел.
5. Поставете наниза с пълнени лукчета в тенджера, като го нагъвате в кръг. В останалото празно пространство по средата поставете останалите продукти - кайма, лук. Залейте лукчетата с бульона, поръсете със сумак и пуснете малки парченца масло. Захлупете тенджерата и гответе до готовност.
6. Извадете внимателно лукчетата от наниза и сервирайте по 6-7 лукчета на човек. Гарнирайте с  пилаф с фиде, леща и булгур.

Продукти

  • 36 малки глави лук шалот
  • 0.5 литър вода
  • 7 дафинови листа
  • 7 листенца мащерка
  • 350 г кайма смес
  • 7 малки бучки масло
  • 3 с.л. хлебни трохи
  • щипка дафинов лист на прах
  • щипка сумак
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти