Пълнен арабски хляб
1. Накиснете стафидите и сушените кайсии във вода, в отделни купички, за 30 минути.
2. За плънката обелете скилидката чесън и я нарежете на тънки филийки. Запържете я в тиган с 2-3 с.л. олио. Добавете канелата и кимиона и разбъркайте за 1 минута.
3. Нарежете пилешкото месо на парченца или ивички и го запържете за 3 минути. Нарежете тиквичката и патладжана на кубчета, добавете и тях  в тигана за 5 минути.
4. Прецедете стафидите и кайсиите. Нарежете кайсиите и бадемите. Добавете ги към плънката.Разбъркайте.
5. С помощта на назъбен нож изрежете капак на кръгъл, плосък хляб. Издълбайте малко от вътрешността на хляба и го напълнете с приготвената плънка. Прехвърлете пълнения хляб в тава, постлана с хартия за печене и го запечете за 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
6. За соса запържете кората на хляба /изрязаният капак/ и вътрешността му, начупени парченца в 3-4 с.л. зехтин. Овкусете с малко сол и кимион по желание. Пържете до златисто.
7. Вземете нара и го почукайте от всички страни силно с помощта на дървена лъжица. След това го разрежете на две и почуквайте с лъжицата всяка половина, над купа, за да паднат зърната. Отделете една шепа зърна от нар. В купата добавете киселото мляко и настърганата кора на лимона. Изтискайте сока на половината лимон. Разбъркайте добре и пресипете сместа в дълбока чиния. Разрежете смокините на четвъртинки и ги разпределете в соса. Поръсете с половината отделени зърна нар и с листа кориандър. Разпръснете хлебните кротони и поръсете останалите зърна нар и листа кориандър.
8. Поднесете поизстиналия пълнен хляб, поръсен с листа кориандър и зърна нар заедно със соса с кисело мляко.

Продукти

  • 75 г султански стафиди 100 г сушени кайсии 50 г белени бадеми 1 тиквичка 1 малък патладжан 250 г пилешки гърди 1 скилидка чесън олио 1 ч.л. канела 1 с.л. смлян кимион 1 арабски хляб 0.5 връзка кориандър зехтинЗа соса:1 нар 300 г кисело мляко 1 лимон 2 смокини

Начин на приготвяне:

  • Сос

Свързани рецепти

Виж всички