Палестинска бадемова яхния

Палестинска бадемова яхния

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на парчета, лукът на полумесеци. Сложете месото да се запържи в зехтин в дълбока тенджера. Добавете лука и кардамона - или целите шушулки, или само семената. Овкусете със сол и пипер и налейте водата. Оставете яхнията да ври около поливн час.
2. Когато месото е омекнало напълно, добавете ориза вряла вода колкото да го покрие. Оставете ястието да ври на тих огън за около 10 минути. От време на време разбърквайте.
3. Изпържете бадемите в много мазнина на 180 градуса докато станат светлокафяви. Извадете ги с решетеста лъжица върху салфетка да се изцедят от мазнината. След това ги накълцайте с нож.
4. За салатата в хаванче сложете семената от копър и ги начукайте леко. Добавете доматчетата, разрязани наполовина, чушката, нарязана на колелца и лука - на полумесеци. Овкусете със сол, пипер и зехтин. Разбъркайте и леко натискайте зеленчуците. Пресипете салатата дахи в купа и я гарнирайте с натрошено сирене.
5. Сервирайте агнешката яхния, поръсена отгоре с натрошени пържени бадеми и кисело мляко в отделна купичка.

Продукти

  • 600 г обезкостена агнешка плешка
  • 2 глави лук
  • 6 шушулки кардамон
  • 2 с.л. чили на прах
  • 1 с.л. канела
  • 1 с.л. семена кориандър
  • сол и черен пипер
  • 1 л вода
  • 300 г ориз басмати
  • 150 г белени бадеми
  • 0.5 кисело мляко
  • зехтин
  • 2 с.л. бахар
  • 1 kg vastkokende aardappels

За салатата:

  • семена от резене
  • 300 г чери домати
  • 1 глава бял лют лук
  • 1 зелена люта чушка
  • сол и черен пипер
  • 200 г краве сирене

Свързани рецепти