Начин на приготвяне:

  1. За палачинките в шейкър кана смесете яйцата, млякото, брашното, какаото, ванилията и разтопеното масло.  Разбийте добре. Оставете сместа в хладилник за 30 минути. След това в намаслен тиган пригответе тънки палачинки (около 10).
  2. За крема пасирайте половината от ягодите с кристалната захар, след това прецедете пюрето. Добавете желатина, разбъркайте и оставете на страна, за да набъбне. Останалите ягоди, нарежете на кубчета.
  3. Смесете маскарпонето и пудрата захар и разбийте за кратко с миксер. Загрейте ягодите и желатина за кратко на водна баня. Изсипете ягодите с желатина към крема с маскарпоне.
  4. Накрая разбийте сметаната и я прибавете към крема заедно с нарязаните на кубчета ягоди и стърготините. Сложете крема за кратко в хладилник.
  5. Форма терин намажете с вода и покрийте добре с прозрачно фолио, притиснете, да се залепи. След това покрийте дъното и стените ѝ с 2 от палачинките, така че да стърчат извън формата леко.
  6. С шест палачинки и част от крема навийте стегнати палачинкови рула. Подравнете ги.
  7. Намажете дъното на терина с част от крема, отгоре подредете един пласт палачинкови рула. Намажете пак с крем и подредете останалите рула, отгоре разпределете последния крем. Прихлупете стърчащите палачинки навътре. Покрийте с цяла палачинка. Сложете фолио и приберете в хладилник за поне 4 часа. След това извадете от формата, махнете фолиото, ако е нужно, подравнете страните на рулото. Поръсете с какао. Нарежете и сервирайте.

Съвети:

Готовите палачинки може да намажете с масло по краищата и да завиете с кърпа, за да не изсъхват.

Ако ви остане крем, поднесете го в чаша като отделен десерт.

Продукти

За палачинките:

5 яйца

300 г брашно

750 мл прясно мляко

30 г какао

1 ч.л. ванилов екстракт

30 г разтопено масло

 

За ядодовия мус:

500 г сирене „Маскарпоне“ (със стайна температура)

450 г ягоди

200 мл течна животинска сметана (32%)

150 г пудра захар

50 г кристална захар

1/2 пакетче желатин

100 г кокосови стърготини

 

какао за поръсване

Свързани рецепти