Палачинково руло с ягоди и маскарпоне
Рецепта от: Стоян и Лора
- За палачинките в шейкър кана смесете яйцата, млякото, брашното, какаото, ванилията и разтопеното масло. Разбийте добре. Оставете сместа в хладилник за 30 минути. След това в намаслен тиган пригответе тънки палачинки (около 10).
- За крема пасирайте половината от ягодите с кристалната захар, след това прецедете пюрето. Добавете желатина, разбъркайте и оставете на страна, за да набъбне. Останалите ягоди, нарежете на кубчета.
- Смесете маскарпонето и пудрата захар и разбийте за кратко с миксер. Загрейте ягодите и желатина за кратко на водна баня. Изсипете ягодите с желатина към крема с маскарпоне.
- Накрая разбийте сметаната и я прибавете към крема заедно с нарязаните на кубчета ягоди и стърготините. Сложете крема за кратко в хладилник.
- Форма терин намажете с вода и покрийте добре с прозрачно фолио, притиснете, да се залепи. След това покрийте дъното и стените ѝ с 2 от палачинките, така че да стърчат извън формата леко.
- С шест палачинки и част от крема навийте стегнати палачинкови рула. Подравнете ги.
- Намажете дъното на терина с част от крема, отгоре подредете един пласт палачинкови рула. Намажете пак с крем и подредете останалите рула, отгоре разпределете последния крем. Прихлупете стърчащите палачинки навътре. Покрийте с цяла палачинка. Сложете фолио и приберете в хладилник за поне 4 часа. След това извадете от формата, махнете фолиото, ако е нужно, подравнете страните на рулото. Поръсете с какао. Нарежете и сервирайте.
Съвети:
Готовите палачинки може да намажете с масло по краищата и да завиете с кърпа, за да не изсъхват.
Ако ви остане крем, поднесете го в чаша като отделен десерт.
Продукти
- За палачинките:
- 5 яйца
- 300 г брашно
- 750 мл прясно мляко
- 30 г какао
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 30 г разтопено масло
- За ягодовия мус:
- 500 г сирене „Маскарпоне“ (със стайна температура)
- 450 г ягоди
- 200 мл течна животинска сметана (32%)
- 150 г пудра захар
- 50 г кристална захар
- 1/2 пакетче желатин
- 100 г кокосови стърготини
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене