Палачинки в доматен сос

Палачинки в доматен сос

Начин на приготвяне:

1. За доматения сос разрежете по-малки домати на половинки и ги подредете в плоска тава. Поръсете ги със зехтин, балсамов оцет, сол и черен ипер. Печете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса 45 минути.
2. Нарежете печените домати на едро и ги смесете в купа с пасатата.
3. Направете палачинково тесто и го сложете в хладилник за час-два. Изпържете палачинки в тиган с незалепвощо покритие, като го намазвате с малко масло.
4. Нарежете лука и чесъна на ситно, а останалите зеленчуци на ивици. Сипете зехтин в дълбок тиган и запържете зеленчуците до хрупкавост. Овкусете със сол и черен пипер.
5. На дъното на дълбока тавичка сипете 1/3 от доматения сос. Във всяка палачинка сложете по малко от задушените зеленчуци и я навийте наруло. Подредете палачинките върху доматения сос. Поръсете с малко настъргани пекорино и пармезан. Сипете останалия доматен сос и поръсете с останалото настъргано сирене. Печете ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.

Продукти

За палачинките:

  • 3 големи яйца
  • 480 мл прясно мляко
  • 225 г брашно
  • 25 г разтопено масло
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 1 патладжан
  • 1 тиквичка
  • 1 жълта чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 4 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

За доматения сос:

  • 600 г домати
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • щипка сух риган
  • морска сол и черен пипер
  • 200 мл пасирани домати

Допълнително:

  • 100 г настърган пармезан
  • 100 г настъргано сирене пекорино

Свързани рецепти