Палачинки "Сюзет" с портокалов крем и портокалови корички

Палачинки "Сюзет" с портокалов крем и портокалови корички

Начин на приготвяне:

1. За тестото за палачинки сипете в купа брашното, захарта и солта и разбъркайте добре. Постепенно добавете прясното мляко, като разбърквате с помощта на тел, за да не се образуват бучки. Добавете яйцата и разтопеното масло и разбъркайте до хомогенност. 
2. Загрейте добре тиган за палачинки. Намажете дъното на тигана с малко масло и сипете тънък слой от сместа, като го разнесете равномерн Пържете палачинките до златисто, от двете страни.
3. За портокаловия крем накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете портокаловия сок в тенджерка и го оставете да се затопли до 85 градуса на слаб огън. В купа разбийте жълтъците със захарта и ги добавете на струйка при непрекъснато разбъркване. Дръпнете от котлона и продължете да бъркате. Добавете фино настърганата кора на портокала и изтискания желатин. Разбъркайте до гладкост. Покрийте крема с прозрачно фолио и го оставете да изстине на стайна температура.
4. За портокаловите корички обелете кората на предварително добре измитите и подсушени портокали възможно най-тънко с помощта на белачка за зеленчуци. Изрежете бялата част от вътрешната страна на корите, тъй като тя е горчива. След това нарежете кората на много тънки дълги ивички. В тенджерка сипете водата и захарта и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Пуснете коричките в сиропа и изключете котлона. Покрийте с прозрачно фолио и оставете настрани.
5. За маринованите портокали филетирайте обелените портокали в купа - отделете резените един от друг, като отстранявате ципата помежду им. В загрят тиган карамелизирайте захарта, като я сипете на един тънък слой на дъното. Щом се образува карамел, добавете маслото и разбъркайте - внимавайте да не се изгорите, намалете силата на огъня. Добавете портокаловия сок и портокаловия ликьор. Фламбирайте сместа. Щом пламъкът от алкохола изгасне, добавете фино настърганата кора н половин портокал и резените портокал със сока. Оставете сместа да покъкри 3-4 минути.
6. за карамела карамелизирайте захарта в тиган, като я сипвате на порции. Щом се разтопи едната порция, добавете следващата, докато цялата захар се карамелизира. Сипете карамела върху листа хартия за печене на тънък слой и го оставете да се втвърди. Щом се втвърди го начупете на парчета и ги сложете в блендер или кухненски робот. Смелете на фин прах.
7. За една порция сгънете 3 палачинки на 4, като пакет и ги подредете в чиния. Поръсете с мариновани резени портокал и сос, портокалови корички и портокалов крем. Поръсете с фин карамелен прах.

Продукти

За палачинките:

  • 100 г брашно
  • 25 г захар
  • 200 г пълномаслено прясно мляко
  • 125 г яйца
  • щипка сол
  • 50 г разтопено масло

За портокаловия крем:

  • 2.5 листа желатин
  • 70 г жълтък
  • 35 г захар
  • 220 мл портокалов сок
  • 1 портокал

За портокаловите корички:

  • 200 мл вода
  • 200 г захар
  • 2 портокала

За карамеления прах:

  • 200 г пудра захар

За маринованите портокали:

  • 50 г захар
  • 1 с.л. масло
  • 200 мл портокалов сок
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора

Свързани рецепти