Палачинки суфлé

Палачинки суфлé

Начин на приготвяне:

1. За сладкарския крем в купа разбийте жълтъка с остърганата вътрешност на шушулката ванилия, захарта, брашното и малко студено прясно мляко докато се получи гладка смес. Останалото мляко сипете в тенджерка и го оставете да заври. Щом заври, го пресипете на тънка струйка към приготвената смес, като разбърквате енергично. След това пресипете сместа в тенджерката и бъркайте в продължение на 5 минути, докато кремът се сгъсти. Пресипете крема в чиния и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да се охлади, а след това го поставете в хладилник.
2. За сместа за палачинките сипете прясното мляко в голяма купа. Добавете брашното малко по малко като разбърквате, за да не се образуват бучки. Добавете сол и захар, а след това добавете и яйцата едно по едно. Накрая добавете маслото. Разбъркайте до хомогенност.
3. Загрейте добре тиган. Сипете няколко капки олио в него и един черпак от сместа, като я разстелете максимално тънко по дъното. Изпържете палачинките от двете страни и ги слагайте в чиния една върху друга.
4. Разбийте белтъците с помощта на миксер, на най-силната степен. Добавете захарта и продължете разбиването до получаването на твърд сняг.
5. Разбъркайте охладения сладкарски крем и го разбъркайте. Добавете фино настърганата портокалова кора и портокаловия сок /или ликьор/. Разбъркайте. Добавете на порции разбитите белтъци, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
6. Постелете голяма тава с хартия за печене. В едната половина на всяка палачинка поставете 2-3 с.л. от крема. Захлупете палачинките. Печете  предварително загрята фурна на 180 радуса 10 минути. Поднесете палачинките веднага.

Съвет: За да спестите време за приготвянето на десерта, можете да приготвите сладкарския крем предварително. Също така можете да изпържите палачинките предварително и да ги увиете във фолио.

Продукти

За палачинките:

  • 50 г разтопено масло
  • 330 мл прясно мляко
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 2 яйца

За сладкарския крем:

  • 0.5 шушулка ванилия
  • 125 мл прясно мляко
  • 40 г захар
  • 1 жълтък
  • 0.5 с.л. брашно
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 2 с.л. портокалов сок

Допълнително:

  • 4 белтъка
  • 1 с.л. захар

Свързани рецепти