Палачинки със спанак и рикота
Рецепта от: Силвия Колока

1. За пълнежа загрейте зехтина в тиган и пуснете необелената и смачкана скилидка чесън. Добавете предварително измитите листа спанак. Захлупете съда и задушете докато спанака се свие. Дръпнете от котлона и оставете да изстине.
2. В купа намачкайте рикотата и добавете яйцата, настърганите сирена и лимонова кора, нарязаните листа магданоз. Разбъркайте и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете спанака и разбъркайте много добре. Поставете сместа в хладилник за 30 минути.
3. За палачинките разбийте яйцата, прясното мляко, зехтина и солта. Добавете постепенно брашното и разбъркайте до получаването на гладка, полутечна смес. Оставете сместа да почине 20 минути. След това загрейте тиган за палачинки, капнете малко зехтин и изсипете 1 черпак от сместа, като я разстелете на тънък слой. Пържете 1-2 минути, след това обърнете и гответе още 30 секунди.
4. За доматения сос загрейте дълбок тиган и сипете зехтин в него. Добавете необелените и смачкани скилидки чесън. Изсипете доматите и налейте вода. Осдтавете сместа да заври. Намалете силата на огъня и добавете половината нарязани листа босилек. Гответе 25 минути на слаб огън. Накрая овкусете със сол и черен пипер и пуснете останалите листа босилек.
5. По средата на всяка палачинка сипете по 1-2 с.л. от пълнежа. Прегънете на две, по средата, и след това още веднъж на две така, че да се получи триъгълник. На дъното на тава (30х40 см) сипете 1 черпак доматен сос и го разстелете. Подредете палачинките в тавата, като ги застъпвате. Полейте с още 3-4 черпака от доматения сос (останалият сос може да запазите за приготвянето на паста). Поръсете с настъргано сирене пекорино и разпръснете малки бучици масло. Печете ястието в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
Продукти
- За палачинките:
- 3 яйца
- 400 мл прясно пмялко
- щипка сол
- 250 г брашно тип 00
- 2 с.л. зехтин
- За пълнежа:
- 200 г бейби спанак
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. зехтин екстра върджин
- 300 г рикота
- 1/4 ч.ч. настъргано сирене пармезан
- 1/4 ч.ч. настъргано сирене пекорино
- 3-4 стръка магданоз
- 2 яйца
- сол и черен пипер
- 1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- 1/2 лимон, настъргана кора
- За соса:
- 2 консреви х 400 г белени домати
- 200 мл вода
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- сол и черен пипер
- 1/2 връзка босилек
- Допълнително:
- 1 ч.ч. настъргано сирене пекорино
- бучки масло
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Джейми Оливър
Испански омлет