Палачинки със спанак и рикота

1. За пълнежа загрейте зехтина в тиган и пуснете необелената и смачкана скилидка чесън. Добавете предварително измитите листа спанак. Захлупете съда и задушете докато спанака се свие. Дръпнете от котлона и оставете да изстине.

2. В купа намачкайте рикотата и добавете яйцата, настърганите сирена и лимонова кора, нарязаните листа магданоз. Разбъркайте и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете спанака и разбъркайте много добре. Поставете сместа в хладилник за 30 минути.

3. За палачинките разбийте яйцата, прясното мляко, зехтина и солта. Добавете постепенно брашното и разбъркайте до получаването на гладка, полутечна смес. Оставете сместа да почине 20 минути. След това загрейте тиган за палачинки, капнете малко зехтин и изсипете 1 черпак от сместа, като я разстелете на тънък слой. Пържете 1-2 минути, след това обърнете и гответе още 30 секунди.

4. За доматения сос загрейте дълбок тиган и сипете зехтин в него. Добавете необелените и смачкани скилидки чесън. Изсипете доматите и налейте вода. Осдтавете сместа да заври. Намалете силата на огъня и добавете половината нарязани листа босилек. Гответе 25 минути на слаб огън. Накрая овкусете със сол и черен пипер и пуснете останалите листа босилек.

5. По средата на всяка палачинка сипете по 1-2 с.л. от пълнежа. Прегънете на две, по средата, и след това още веднъж на две така, че да се получи триъгълник. На дъното на тава (30х40 см) сипете 1 черпак доматен сос и го разстелете. Подредете палачинките в тавата, като ги застъпвате. Полейте с още 3-4 черпака от доматения сос (останалият сос може да запазите за приготвянето на паста). Поръсете с настъргано сирене пекорино и разпръснете малки бучици масло. Печете ястието в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.

Продукти

  • За палачинките:
  • 3 яйца
  • 400 мл прясно пмялко
  • щипка сол
  • 250 г брашно тип 00
  • 2 с.л. зехтин
  • За пълнежа:
  • 200 г бейби спанак
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 300 г рикота
  • 1/4 ч.ч. настъргано сирене пармезан
  • 1/4 ч.ч. настъргано сирене пекорино
  • 3-4 стръка магданоз
  • 2 яйца
  • сол и черен пипер
  • 1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 1/2 лимон, настъргана кора
  • За соса:
  • 2 консреви х 400 г белени домати
  • 200 мл вода
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер
  • 1/2 връзка босилек
  • Допълнително:
  • 1 ч.ч. настъргано сирене пекорино
  • бучки масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички