Начин на приготвяне:

1. За палачинките в купа смесете брашното, млякото, содата, яйцата, захарта и солта. Разбийте хубаво, трябва да се получи гладко палачинково тесто. Отделете един черпак от него и разбъркайте с какаото.

2. В намазан с масло тиган пригответе 8 палачинки, като върху всяка оформяте спирала от какаовото тесто. Покрийте ги, за да не изсъхват.

3. Разтопете шоколада на водна баня и го разбъркайте с разбитото маскарпоне.

4. Желатина залейте с 20 мл студена вода. Когато набъбне, го загрейте и много внимателно го изсипете към шоколадовата смес. Бъркайте енергично, за да не стане на парцали.

5. Разбийте сметаната със захарта, смесете я с марсалата и я прибавете към крема.

6. Във форма за мъфини сложете по една палачинка, напълнете с шоколадовия мус хубаво, за да няма шупли и прегънете стърчащите краища навътре, като мажете с част от крема, за да се залепят. Покрийте с фолио и приберете в хладилник за 4 часа.

7. Извадете внимателно от формите и декорирайте с разбита с малко захар сметана и четвъртинка ягода.

 

Съвети:

Използвайте лъжица, пош или тубичка с подходящ накрайник, за да оформите по-лесно спиралите върху палачинките.

Вместо маскарпоне можеда използвате крем сирене, рикота или фина извара.

За да станат с по-хубава форма пакетчетата от палачинки, ги затиснете с нещо, когато ги поставите във формата за мъфини.

 

Продукти

За палачинките:

  • 200 г брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 150 мл сода
  • 2 яйца
  • 1 щипка захар
  • 1 щипка сол
  • 1 с.л. какао
  • масло за пържене

 

За шоколадовия маскарпоне мус:

  • 250 г сирене Маскарпоне
  • 200 г черен шоколад (70%)
  • 80–100 г пудра захар
  • 1 ч.л. желатин
  • 150 мл течна животинска сметана (35%)
  • 1 с.л. марсала

 

За гарниране:

  • 2 ягоди
  • 200 мл течна животинска сметана (35%)
  • 1 с.л. захар