Пайчета от Лир

Пайчета от Лир

Начин на приготвяне:

1. За тестото изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете водата и мекото масло. Смесете първо маслото и водата и постепенно добавяйте брашното. Омесете гладко и еластично тесто. При необходимост поръсвайте с брашно. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа смелете подправките в кафемелачка или използвайте готова смес.
3. В купа смесете ябълкова или захарна меласа с малко мляко. Щом сместа стане по-гладка, добавете и останалото мляко. Сипете брашното, галетата и 1 ч.л. от смлените подправки и разбъркайте до гладкост. Оставете пълнежа малко да постои.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете гнездата на форма за мъфини. Изрежете кръгчета от тесто, малко по-големи от гнездата и ги поставете в тях така, че да се образува дъно и стенички.
5. Надупчете тестото във всяко гнездо с вилица и напълнете пайчетата с пълнеж. Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути. Поднесете пайчетата топли.

Продукти

За тестото:

  • 100 мл вода
  • 170 г брашно
  • 50 г меко масло

За пълнежа:

  • 1 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. семена кориандър
  • 1 ч.л. гвоздейчета карамфил
  • 100 мл прясно мляко
  • 190 г меласа
  • 55 г галета
  • 100 г брашно

Свързани рецепти