Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте 1 яйце. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето поставете маслото, захарта, водата, бакпулвера и половината яйце. Разбъркайте първо продуктите в кладенчето и след това постепенно ги омесете с брашното. Щом оформите тестото на топка, увийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото тънко. Прехвърлете го с помощта на точилката върху кръгла форма за пай /с къдрави стени, диаметър 23 см/. Напаснете го по дъното и стените и изрежете излишните краища. Ако ви се стори необходимо, подсилете с малко тесто по стените. Надупчете тестото на няколко места.
3. За пълнежа разбъркайте в купа сметаната, захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и яйцата. Щом сместа стане гладка, я изсипете върху тестото.
4. Разрежете сливите на половинки, махнете костилките им и след това ги разрежете на четвъртинки. Подредете парчетата сливи върху пълнежа. Поставяйте сливите с месестата им страна нагоре. Печете пая на 175 градуса 45 минути.
5. Затоплете в тенджерка кайсиевия конфитюр с малко вода. Извадете пая от формата и с помощта на четчица нанесете глазурата върху пая.

Продукти

За тестото:

  • 0.5 яйце
  • 150 г меко масло
  • 150 г пудра захар
  • 2 с.л. вода
  • 250 г брашно
  • 2 щипки бакпулвер

За пълнежа:

  • 600 г заквасена сметана
  • 100 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 3 яйца
  • 20 сини сливи

За глазурата:

  • 3 с.л. кайсиев конфитюр
  • 2 с.л. вода

Свързани рецепти