Начин на приготвяне:

1. Сложете продуктите за тестото в купа и ги разбийте с помощта на миксер. Щом се оформи топка, увийте я в прозрачно фолио, сплескайте я и я сложете в хладилник за 1 час.
2. Нарежете лука на ситно. Разтопете маслото на слаб огън. Добавете лука и го запържете. Добавете брашното и бъркайте в продължение на 1-2 минути, докато то се изпече - чува се съскане.
3. Добавете студените бульон и бяло вино и оставете сместа да поври на слаб огън 10-15 минути.
4. Нарежете чушката на кубчета, а копърът на ситно. Дръпнете тенджерката от котлона и добавете чушката, дребните скариди и копъра. Разбъркайте добре и оставете пълнежа да изстине.
5. Разточете тестото с дебелина 3 мм върху набрашнена повърхност. Изрежете един кръг от него, малко по-голям от дъното на формата. Останалото тесто напаснете по дъното и стените на намаслената форма за пай.
6. Изсипете пълнежа вътре и го разпределете равномерно. Поставете кръга за капак на пая, изрежете излишното тесто. Направете коминче - дупка по средата на пая. По останалата повърхност на пая направете дупки с върха на нож. С останалото ви тесто може да направите украса.
7. Разбийте яйце с малко сметана и намажете пая. Поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.

Продукти

За тестото:

  • 285 г брашно
  • 140 г меко масло
  • 130 г крема сирене
  • 1 с.л. студена вода
  • 1.5 с.л. оцет
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 2 глави лук
  • 1 връзка копър
  • 0.5 червена чушка
  • 125 г масло
  • 100 г брашно
  • 100 мл бяло вино
  • 400 мл рибен бульон
  • 250 г дребни скариди
  • сол

Допълнително:

  • 1 яйце
  • 1 ч.л. заквасена сметана
  • 1 с.л. сусам

Свързани рецепти