Пай със сирене и шунка
Рецепта от: Мишел Ру Джуниър
Богат пай във френски стил от бутер тесто с пълнеж от слоеве шунка, два вида сирене и сос Бешамел. Хрупкав и засищащ!
Продукти
- 375 г бутер тесто
- 50 г сирене Стилтън
- 150 г сирене Пекорино
- 700 г шунка
- 1 яйце
- За соса Бешамел:
- 25 г масло
- 25 г брашно
- 150 мл прясно мляко
- 50 мл течна сметана
- 1 индийско орехче
Начин на приготвяне:
- 1. За соса бешамел разтопете маслото в тиган, до образуването на пяна. Добавете брашното и гответе 4-5 минути, при непрекъснато разбъркване, като не позволявате то да си промени цвета. След това изсипете на струйка прясното мляко и сметаната, като бъркате непрекъснато. Гответе до желаната гъстота. За тази рецепта сосът трябва да е по-гъст. Накрая овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте. Пресипете соса в чиния и покрийте с парче хартия за печене.
- 2. Разточете леко бутер тестото върху набрашнен плот. Изрежете 2 кръга от него – един с диаметър 24 см и един – с диаметър 28 см. Поставете по-малкия кръг в плоска тава, постлана с хартия за печене.
- 3. По средата на кръга започнете да редите пластове от шунка, сос Бешамел, настъргано пекорино и натрошено синьо сирене. Трябва да направите 5 пласта от продуктите в изборената последователност. Завършете с шунка и поставете по-големия кръг тесто отгоре. Притиснете добре по краищата и завийте тестото навътре.
- 4. Разбийте яйцето с щипка сол и намажете пая отвън, с помощта на четка. С острието на нож пробийте малка дупка по средата на пая, след това украсете с извити повърхностни разрези. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути, след това намалете на 180 градуса и печете още 15 минути. Оставете пая да изстине поне 15 минути преди да го нарежете на триъгълни парчета.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Лука Чиано
Киш с прошуто, аспержи и рикота
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Мери Бери
Скромен пай със зеленчуци и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Уорън Мендес
Руло с наденица
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси