Пай със сьомга

Пай със сьомга

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете водата, маслото, накъсано на парченца, яйцето и солта. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете и сварете картофите в тенджера с подсолена вода за 20 минути. Смачкайте ги с помощта на преса. Пюрето трябва да стане напълно гладко. Нарежете копъра на ситно и го добавете към картофите, разбъркайте.
3. За пареното тесто сипете в тенджерка млякото, водата и маслото. Щом маслото се разтопи и сместа кипне, добавете наведнъж брашното и разбърквайте енергично 5 минути, за да се изпече то. Пресипете сместа в купа и добавяйте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично, докато се поеме. Към пареното тесто добавете картофите с копър и разбъркайте. Пресипете сместа в шприц с широк, назъбен накрайник.
4. Нарежете филето сьомга на тънки филийки. В купа смесете маринованите лукчета, каперсите и разрязаните на половинки чери доматчета. Разбъркайте.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намажете с масло продълговата форма за пай с къдрави стени /35х11 см/ и постелете разточеното тесто върху нея. Напаснете тестото по дъното и стените на формата и изрежете излишното. Може да замразите останалото тесто. Надупчете тестото по дъното на формата с вилица и поръсете с галета.
6. Подредете филийките сьомга, като керемидки, върху галетата. върху нея разпръснете пълнежа от домати, лук и каперси. Отгоре шприцовайте на зиг-заг сместа от парено тесто и картофено пюре. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 35 минути.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 200 г масло
  • 160 мл вода
  • 1 яйце
  • 10 г сол

За пареното тесто:

  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл вода
  • 100 г масло
  • 100 г брашно
  • 4 яйца

За картофите:

  • 300 г картофи
  • 0.5 връзка копър

За пълнежа:

  • 500 г сьомга
  • 100 г чери домати
  • 80 г мариновани лукчета
  • 1 с.л. каперси
  • 50 г кашу
  • 50 г галета

Свързани рецепти