Пай със сьомга
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете водата, маслото, накъсано на парченца, яйцето и солта. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете и сварете картофите в тенджера с подсолена вода за 20 минути. Смачкайте ги с помощта на преса. Пюрето трябва да стане напълно гладко. Нарежете копъра на ситно и го добавете към картофите, разбъркайте.
3. За пареното тесто сипете в тенджерка млякото, водата и маслото. Щом маслото се разтопи и сместа кипне, добавете наведнъж брашното и разбърквайте енергично 5 минути, за да се изпече то. Пресипете сместа в купа и добавяйте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично, докато се поеме. Към пареното тесто добавете картофите с копър и разбъркайте. Пресипете сместа в шприц с широк, назъбен накрайник.
4. Нарежете филето сьомга на тънки филийки. В купа смесете маринованите лукчета, каперсите и разрязаните на половинки чери доматчета. Разбъркайте.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намажете с масло продълговата форма за пай с къдрави стени /35х11 см/ и постелете разточеното тесто върху нея. Напаснете тестото по дъното и стените на формата и изрежете излишното. Може да замразите останалото тесто. Надупчете тестото по дъното на формата с вилица и поръсете с галета.
6. Подредете филийките сьомга, като керемидки, върху галетата. върху нея разпръснете пълнежа от домати, лук и каперси. Отгоре шприцовайте на зиг-заг сместа от парено тесто и картофено пюре. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 35 минути.
2. Обелете и сварете картофите в тенджера с подсолена вода за 20 минути. Смачкайте ги с помощта на преса. Пюрето трябва да стане напълно гладко. Нарежете копъра на ситно и го добавете към картофите, разбъркайте.
3. За пареното тесто сипете в тенджерка млякото, водата и маслото. Щом маслото се разтопи и сместа кипне, добавете наведнъж брашното и разбърквайте енергично 5 минути, за да се изпече то. Пресипете сместа в купа и добавяйте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично, докато се поеме. Към пареното тесто добавете картофите с копър и разбъркайте. Пресипете сместа в шприц с широк, назъбен накрайник.
4. Нарежете филето сьомга на тънки филийки. В купа смесете маринованите лукчета, каперсите и разрязаните на половинки чери доматчета. Разбъркайте.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намажете с масло продълговата форма за пай с къдрави стени /35х11 см/ и постелете разточеното тесто върху нея. Напаснете тестото по дъното и стените на формата и изрежете излишното. Може да замразите останалото тесто. Надупчете тестото по дъното на формата с вилица и поръсете с галета.
6. Подредете филийките сьомга, като керемидки, върху галетата. върху нея разпръснете пълнежа от домати, лук и каперси. Отгоре шприцовайте на зиг-заг сместа от парено тесто и картофено пюре. Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 35 минути.
Продукти
- За тестото:500 г брашно 200 г масло 160 мл вода 1 яйце 10 г солЗа пареното тесто:100 мл прясно мляко 100 мл вода 100 г масло 100 г брашно 4 яйцаЗа картофите:300 г картофи 0.5 връзка копърЗа пълнежа:500 г сьомга 100 г чери домати 80 г мариновани лукчета 1 с.л. каперси 50 г кашу 50 г галета
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери