Начин на приготвяне:
1. За тестото разтворете куркумата във водата. Сложете всички продукти в купа и добавете куркумата. Разбийте с помощта на миксер до гладко тесто. Сплескайте тестото и го увийте в парче прозрачно фолио. Оставете тестото в хладилник за 1 час.
2. Нарежете чушките на кубчета, а лукът на тънки полумесеци. Зелето нарежете на тънки ивици, а чесънът на ситно.
3. Нарежете месото на парчета и ги сложете в купа заедно с нарязания чесън. Добавете подправки за шауарма - млян кимион, червен пипер - сладък и лют, сол. Смелете сместа в блендер, натискайки копчето на интервали, т.е. не до паста. Добавете яйцето и сметаната и разбъркайте хубаво. поставете сместа в хладилник.
4. Намаслете кръгла форма с пружина. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете ленти от тестото за стените и ги напаснете по формата. След това изрежете два кръга от тестото - за дъното и за капак на пая. Поставете дъното на пая и го набучете на няколко места с нож. Поръсете кус-куса върху тестото. След това разпределете бялото зеле равномерно и притиснете. Сложете половината пилешко месо и го разстелете. Наредете чушките и лука и ги притиснете. Сложете останалото месо, а върху него червеното зеле. Натиснете хубаво пълнежа. Поръсете с настъргания кашкавал.
5. Направете дупка в капака и го поставете върху пая. Притиснете хубаво за стените. Намажете тестото със смес от яйце и малко сметана. Може да направите украса от малки кръгчета от останалото ви тесто и да ги подредите по края на пая. Поръсете пая със сусам и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути.
6. За чесновия сос нарежете на ситно кориандъра и чесъна. В купа смесете майонезата и киселото мляко, добавете чесъна и кориандъра и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
7. Поднесете парче пай с чеснов сос.
2. Нарежете чушките на кубчета, а лукът на тънки полумесеци. Зелето нарежете на тънки ивици, а чесънът на ситно.
3. Нарежете месото на парчета и ги сложете в купа заедно с нарязания чесън. Добавете подправки за шауарма - млян кимион, червен пипер - сладък и лют, сол. Смелете сместа в блендер, натискайки копчето на интервали, т.е. не до паста. Добавете яйцето и сметаната и разбъркайте хубаво. поставете сместа в хладилник.
4. Намаслете кръгла форма с пружина. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете ленти от тестото за стените и ги напаснете по формата. След това изрежете два кръга от тестото - за дъното и за капак на пая. Поставете дъното на пая и го набучете на няколко места с нож. Поръсете кус-куса върху тестото. След това разпределете бялото зеле равномерно и притиснете. Сложете половината пилешко месо и го разстелете. Наредете чушките и лука и ги притиснете. Сложете останалото месо, а върху него червеното зеле. Натиснете хубаво пълнежа. Поръсете с настъргания кашкавал.
5. Направете дупка в капака и го поставете върху пая. Притиснете хубаво за стените. Намажете тестото със смес от яйце и малко сметана. Може да направите украса от малки кръгчета от останалото ви тесто и да ги подредите по края на пая. Поръсете пая със сусам и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути.
6. За чесновия сос нарежете на ситно кориандъра и чесъна. В купа смесете майонезата и киселото мляко, добавете чесъна и кориандъра и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
7. Поднесете парче пай с чеснов сос.
Продукти
За тестото:
- 285 г брашно
- 170 г студено масло
- 130 г крема сирене
- 3 с.л. студена вода
- 1.5 с.л. оцет
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. куркума
- щипка сол
За пълнежа:
- 2 глави червен лук
- 2 скилидки чесън
- 1 зелена чушка
- 1 жълта чушка
- 200 г бяло зеле
- 200 г червено зеле
- 500 г пилешки гърди
- 1 с.л. смес от подправки
- 50 мл течна сметана
- 1 яйце
- 100 г настърган кашкавал
- 100 г арабски кус-кус
За чесновия сос:
- 2 скилидки чесън
- 100 г майонеза
- 100 г кисело мляко
- 3 стръка кориандър
- сол и черен пипер