Пай с ром и стафиди
Рецепта от: Марта Стюарт
1. За основата сипете брашното, солта, захарта и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот и разбъркайте. Щом се образуват маслени трохи, добавете 3-4 с.л. леденостудена вода без да спирате робота. Извадете топката тесто върху набрашнен плот и я сплескайте във формата на диск. Увийте го в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 час.
2. Разточете тестото с дебелина 0.5 см. и диаметър около 30 см. Навийте го върху точилката и го прехвърлете в стъклена форма за пай /диаметър 23 см./. Напаснете го по дъното и стените на формата, като изрежете излишното тесто по ръба. Поставете във фризер за 15 минути.
3. Намачкайте лист хартия за печене и го разстелете върху тестото. Изсипете сурови зърна боб или грах и печете основата на пая "на сляпо" в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. След това отстранете хартията със зърната и печете още 15-20 минути, до златисто.
4. За пълнежа сипете сметаната в тенджерка и я оставете да се затопли. В купа разбийте яйцата и жълтъците. Добавете захарта и солта разбийте. Щом сметаната тръгне да завира, изключете котлона и добавете няколко черпака от нея на тънка струйка към яйчената смес, като разбърквате енергично. След това пресипете темперираната яйчена смес при останалата сметана. Включете котлона на умерен огън и бъркайте сместа тел докато се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете сместа да поизстине. Добавете рома и разбъркайте.
5. На дъното изстиналата основа на пая разпределете равномерно стафидите. Върху тях излейте пълнежа. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 25-30 минути.
6. Оставете пая да изстине. Нарежете го на големи тригълъни парчета. Поднесете с бита сметана.
Продукти
- За пат бризé:185 г брашно 110 г безсолно масло 0.5 ч.л. сол 1 ч.л. захар 3 с.л. леденостудена водаЗа пълнежа:4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки 2 големи жълтъка от свободно отглеждани кокошки 740 мл пълномаслена сметана 150 г захар 0.25 ч.л. сол 1 ч.ч. златни стафиди 50 мл ром
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марта Стюарт
Марокански кейк със сушени плодове
Рецепти Марта Стюарт
Бърз хляб със семена
Рецепти Марта Стюарт
Пай "Бандана" с боровинки
Рецепти Марта Стюарт
Спанакопита
Рецепти Марта Стюарт
Пай със сливи и крем фреш
Рецепти Марта Стюарт
Баклава
Рецепти Марта Стюарт
Фокача с грозде
Рецепти Марта Стюарт
Розов тарт с ябълков сос
Рецепти Марта Стюарт
Овесени бисквити с крем от фъстъчено масло
Рецепти Марта Стюарт
Торта Линцер