Пай с ром и стафиди

Пай с ром и стафиди

Начин на приготвяне:

1. За основата сипете брашното, солта, захарта и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот и разбъркайте.  Щом се образуват маслени трохи, добавете 3-4 с.л. леденостудена вода без да спирате робота. Извадете топката тесто върху набрашнен плот и я сплескайте във формата на диск. Увийте го в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 час.
2. Разточете тестото с дебелина 0.5 см. и диаметър около 30 см. Навийте го върху точилката и го прехвърлете в стъклена форма за пай /диаметър 23 см./. Напаснете го по дъното и стените на формата, като изрежете излишното тесто по ръба. Поставете във фризер за 15 минути.
3. Намачкайте лист хартия за печене и го разстелете върху тестото. Изсипете сурови зърна боб или грах и печете основата на пая "на сляпо" в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. След това отстранете хартията със зърната и печете още 15-20 минути, до златисто.
4. За пълнежа сипете сметаната в тенджерка и я оставете да се затопли. В купа разбийте яйцата и жълтъците. Добавете захарта и солта разбийте. Щом сметаната тръгне да завира, изключете котлона и добавете няколко черпака от нея на тънка струйка към яйчената смес, като разбърквате енергично. След това пресипете темперираната яйчена смес при останалата сметана. Включете котлона на умерен огън и бъркайте сместа  тел докато се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете сместа да поизстине. Добавете рома и разбъркайте.
5. На дъното изстиналата основа на пая разпределете равномерно стафидите. Върху тях излейте пълнежа. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 25-30 минути.
6. Оставете пая да изстине. Нарежете го на големи тригълъни парчета. Поднесете с бита сметана.

Продукти

За пат бризé:

  • 185 г брашно
  • 110 г безсолно масло
  • 0.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 3 с.л. леденостудена вода

За пълнежа:

  • 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 2 големи жълтъка от свободно отглеждани кокошки
  • 740 мл пълномаслена сметана
  • 150 г захар
  • 0.25 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. златни стафиди
  • 50 мл ром

Свързани рецепти