Пай с пуешко и праз

Пай с пуешко и праз

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво праза. Зелената му част нарежете на ситно, а бялата му - на едро.
2. Нарежете на кубчета бекона и го сложете в тиган. Добавете оронената мащерка, зехтина и маслото и оставете няколко минути да се запържи бекона.
3. Добавете праза и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Захлупете съда с капак и оставете на тих огън сместа за половин час.
4. Добавете към задушения праз с бекон накъсаното печено пуешко месо /бяло, черно, остатъци/. Добавете и брашното и разбъркайте. Излейте врелия пуешки или пилешки бульон и разбъркайте и усилете силата на огъня. Накрая добавете сметаната и овкусете със сол и черен пипер. Леко разбъркайте.
5. Прецедете сместа, като я изсипете в ситна цедка, а отдолу сложете купа и оставите така 10-15 минути.
6. Извадете тестото от хладилника половин час преди да работите с него. Разточете го, като поръсвате под и върху него брашно. Разточете го на правоъгълник с дебелина около 3 мм. Отгоре начупете печените и белени кестени и накъсайте листата салвия. Прегънете тестото на две и хубаво го притиснете. Разточете го леко отново.
7. Изсипете изцедения пълнеж в правоъгълна тавичка и го разпределете. Отгоре поставете тестото и хубаво завийте пълнежа, като го подпъхнете от всички страни. С нож направете леки диагонални разрези по тестото и го намажете с разбито яйце. Печете пая на 180 градуса 30-40 минути.
8. Поднесете парче пай с гарнитура от задушен грах /замразеният грах се сварява и се овкусява със сол, черен пипер, лимонов сок и масло/ и със соса от пълнежа.

Продукти

  • 2 кг праз
  • 2 парчета бекон
  • 0.5 връзка прясна мащерка
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • сол и черен пипер
  • 800 г печено пуешко месо
  • 2 с.л. брашно
  • 1 л бульон
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 12 бр. печени или варени кестени
  • 1 яйце
  • 2 листа салвия
  • 500 г бутер тесто

Свързани рецепти