Сочно пилешко месо и гъби в кремообразен сос, покрити с хрупкаво бутер тесто. Успокояваща храна за цялото семейство!

Продукти

  • 1 лист бутер тесто
  • 6 бр. пилешки гърди
  • 200 г гъби (печурки, кладница и др.)
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 100 г масло
  • 5 с.л. брашно
  • 600 мл пилешки бульон
  • 1 консерва гъбена крем-супа
  • 1 ч.л. пълнозърнеста горчица
  • шепа естрагон
  • шепа мащерка
  • ½ лимон, сок
  • 1 жълтък

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете пилешките гърди на едри парчета и ги запържете от всички страни в загрят тиган с 2 с.л. олио, до златисто. Извадете ги в чиния.
  • 2. В същия тиган сипете още 1 с.л. олио и запържете накъсаните или нарязани на едро гъби. Поръсете с щипка сол и прясно смлян черен пипер и добавете 20-30 г масло.
  • 3. Загрейте бульона в тенджерка.
  • 4. Щом гъбите се запържат, добавете нарязаните на ситно лук и чесън при тях и разбъркайте добре. Добавете още 20-30 г масло и изчакайте да се разтопи. Добавете брашното и разбъркайте 1-2 минути, докато то се запържи. Добавете горещия бульон при непрекъснато разбъркване. Продължете да разбърквате соса докато заври. Накрая добавете готовата гъбена крем-супа и гответе още 3-4 минути.
  • 5. В соса добавете листа естрагон и мащерка, горчица, сол и черен пипер и лимоновия сок. Разбъркайте. Пресипете плънката в дълбока керамична тава и я оставете да изстине.
  • 6. Разточете тестото върху набрашнен плот. Покрийте тавата с тестото. Притиснете с пръсти по краищата и изрежете излишното тесто. Намажете тестото с разбит жълтък. С острието на нож направете повърхностни разрези по диагонал, а по средата пробийте дупка, през която да излиза парата. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 25-30 минути.

Свързани рецепти

Виж всички