Пай с пиле и гъби
Рецепта от: Марк Мориарти
Сочно пилешко месо и гъби в кремообразен сос, покрити с хрупкаво бутер тесто. Успокояваща храна за цялото семейство!
Продукти
- 1 лист бутер тесто
- 6 бр. пилешки гърди
- 200 г гъби (печурки, кладница и др.)
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 100 г масло
- 5 с.л. брашно
- 600 мл пилешки бульон
- 1 консерва гъбена крем-супа
- 1 ч.л. пълнозърнеста горчица
- шепа естрагон
- шепа мащерка
- ½ лимон, сок
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете пилешките гърди на едри парчета и ги запържете от всички страни в загрят тиган с 2 с.л. олио, до златисто. Извадете ги в чиния.
- 2. В същия тиган сипете още 1 с.л. олио и запържете накъсаните или нарязани на едро гъби. Поръсете с щипка сол и прясно смлян черен пипер и добавете 20-30 г масло.
- 3. Загрейте бульона в тенджерка.
- 4. Щом гъбите се запържат, добавете нарязаните на ситно лук и чесън при тях и разбъркайте добре. Добавете още 20-30 г масло и изчакайте да се разтопи. Добавете брашното и разбъркайте 1-2 минути, докато то се запържи. Добавете горещия бульон при непрекъснато разбъркване. Продължете да разбърквате соса докато заври. Накрая добавете готовата гъбена крем-супа и гответе още 3-4 минути.
- 5. В соса добавете листа естрагон и мащерка, горчица, сол и черен пипер и лимоновия сок. Разбъркайте. Пресипете плънката в дълбока керамична тава и я оставете да изстине.
- 6. Разточете тестото върху набрашнен плот. Покрийте тавата с тестото. Притиснете с пръсти по краищата и изрежете излишното тесто. Намажете тестото с разбит жълтък. С острието на нож направете повърхностни разрези по диагонал, а по средата пробийте дупка, през която да излиза парата. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 25-30 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Нико Рейнолдс
Пикантно печено пиле със зеленчуци
Рецепти Примож Долничар
Пилешки рула с прошуто и сирене
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски