Пай с лакта и ябълки

Пай с лакта и ябълки

Начин на приготвяне:

1. За основата начупете в блендер бисквитите и ги смелете фино. Разтопете маслото. Сипете смлените бисквити в купа и добавете маслото към тях. Хубаво разбъркайте.
2. Намажете с масло къдрава форма за пай с подвижно дъно. Сипете основата и я разпределете равномерно, като оформите и стени, ръбът на пая не трябва да е тънък. Може да си помогнете, като постелете парче прозрачно фолио върху основата, за да я оформите през него.
3. Обелете ябълките и почистете семките им. Нарежете ги на кубчета. Разтопете маслото в тенджерка. Добавете захарта и след като тя се поразтопи, добавете и ябълките. Овкусете със сол и канела. задушавайте ябълките в продължение на 4 минути. Прецедете ги, като запазите сока им и ги оставете да поизстинат.
4. Нарежете орехите и ги разпръснете по дъното на пая. Отгоре изсипете ябълките. В купа разбийте крема сиренето със захар и лимонов сок. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и яйцето. Разбъркайте и изсипете сместа върху ябълките, като я разпределите равномерно. Печете пая в предварително загрята фурна на 160 градуса 25 минути.
5. За лактата разтопете захарта в тенджерка докато не се получи карамел с тъмнозлатист цвят. Излейте студената сметана. сосът ще започне силно да бълбука. След малко започнете да бъркате докато захарта не се разтопи. Дръпнете соса от котлона и добавете маслото. Бъркайте докато то не се разтопи. Накрая добавете ябълковия сок. Изсипете лактата върху метален поднос и я разстелете, покрийте я с прозрачно фолио и я оставете да изстине. След това я разбъркайте и я прехвърлете в пош без накрайник.
6. Запечете ядките пекан на 180 градуса за 10 минути. Разбийте сметаната със захарта до пухкавост. Прехвърлете сметаната в шприц с назъбен накрайник.
7. Върху изстиналия и поставен върху поднос пай шприцовайте плътно една до друга розички от сметана. Начупете запечените ореи и ги разпръснете върху пая. След това отрежете тънко края на поша с карамеления сос и поръсете целия пай с него.

Продукти

За основата:

  • 250 г бисквити
  • 120 г масло

За пълнежа:

  • 4 ябълки Грани Смит
  • 2 с.л. масло
  • 90 г тъмнокафява захар
  • щипка сол
  • 1 шушулка ванилия
  • 230 г крема сирене
  • 25 г захар
  • 1 яйце
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 50 г орехи пекан или орехи

За карамеления сос:

  • 75 г бяла захар
  • 50 мл течна сметана
  • 40 г масло

За топинга:

  • 50 г орехи пекан или орехи
  • 200 мл течна сметана
  • 50 г захар

Свързани рецепти