Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете всички продукти в купа и ги смесете с ръце , ще се получат нещо като трохи. Постепенно омесете тестото, докато стане гладко, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа настържете фино кората на шестте лайма, а след това изтискайте сока им. Разбийте 9 яйца в купа. Добавете захарта и разбъркайте, след това добавете сметаната, разбъркайте до гладкост. Накрая добавете сока и настърганата кора на лимоните. Поставете купата с пълнежа в хладилник за 10-15 минути.
3. Намаслете добре дъното и стените на форма с подвижно дъно и поръсете с малко брашно.
4. Разточете тестото върху леко набрашнен плот с помощта на точилка, с дебелина около 1 см. Прехвърлете тестото във формата и го напаснете по дъното и стените и. тестото трябва да покрива малко повече от половината на стените, затова изрежете излишното тесто. Надупчете тестото с помощта на вилица и изпечете в предварително загрята фурна на 180 за 10-12 минути, до златисто.
5. Извадете тестената основа на пая от фурната и я намажете с предварително разбит жълтък, с помщта на четчица. Върнете тестото във фурната за още 3-5 минути.
6. С помощта на черпак сипете внимателно пълнежа върху изпечената основа. Печете пая около 1 час на 150 градуса. След като малко поизстине, го поставете в хладилник за около 3 часа.
7. В купа смесете балсамовия оцет, кафявата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте добре. Сложете малините в сместа и много внимателно разбъркайте. Оставете ги да престоят в маринатата 30 минути.
8. Поднесете парче пай, гарнирано с мариновани малини.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 200 г краве масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 яйце

За пълнежа:

  • 10 яйца
  • 400 г захар
  • 300 г заквасена сметана
  • 6 лайма
  • настъргана кора и сок
  • 1 с.л. разтопено масло
  • 2 с.л. брашно

За малините:

  • 1 шушулка ванилия
  • 50 мл балсамов оцет
  • 100 г тъмнокафява захар
  • 400 г пресни малини

Свързани рецепти