Пай с крем-карамел и ягоди

Пай с крем-карамел и ягоди

Начин на приготвяне:

1. За тестото затоплете млякото в тенджерка заедно със захарта. Млякото не трябва да се загрява повече от 35-40 градуса. Щом го дръпнете от котлона, поръсете сухата мая върху него и разбъркайте. Сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята, маслото и жълтъка. разбъркайте продуктите в кладенчето и омесете гладко тесто. Поставете тестото в набрашнена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса на стайна температура за 30 минути.
2. За ваниловия крем отделете половин чаша студено прясно мляко. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно с половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купа разбийте жълтъците с останалата захар, брашното и студеното мляко. Изсипете заврялото мляко към жълтъците, като бъркате енергично. Изсипете сместа в тенджерката и гответе 5 минути, при непрекъснато разбъркване. Изсипете сладкарския крем върху изплакнат метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да изстине.
3. Разточете тестото. Намаслете плитка форма и прехвърлете тестото в нея. Напаснете го по дъното истените и изрежете излишното. Надупчете тестото с вилица и изсипете половината сладкарски крем - не е нужно да е напълно студен. Разстелете крема и печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 20 минути.
4. Останалият сладкарски крем покрийте отново и поставете в хладилник. разбийте сметаната с помощта на миксер. След това добавете студения, предварително разбъркан, сладкарски крем към нея. разбъркайте и прехвърлете в шприц с гладък накрайник.
5. За ягодовия сос разрежете ягодите на половинки и ги сложете в тенджерка заедно със захарта и малко вода. варете ягодите 15 минути, докато омекнат. В купичка разбъркайте фино царевично брашно или нишесте с малко студена вода и го добавете при ягодите, за да се сгъсти соса. Пасирайте ягодите и ги оставете да изстинат.
6. Поставете изстиналия пай върху поднос. Шприцовайте сметаната с ваниловия крем по борда на пая. разбъркайте заквасената сметана и киселото мляко до гладкост и ги изсипете по средата на пая. върху тях сипете ягодовия сос. Почистете останалите ягоди иги разрежете на половинки. подредете ги по средата на пая. Украсете с листа мента.

Продукти

За тестото:

  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с.л. захар
  • 1 пакетче суха мая
  • 200 г брашно
  • 30 г масло
  • 1 жълтък

За ваниловия крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 500 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 2 с.л. брашно
  • 4 жълтъка
  • 200 мл течна сметана

За ягодовия сос:

  • 150 г ягоди
  • 75 г захар
  • 2 ч.л. царевично брашно
  • вода

Допълнително:

  • 250 г ягоди
  • 3 стръка мента
  • 200 г заквасена сметана
  • 100 г пълномаслено кисело мляко

Свързани рецепти