Пай с крем-карамел и ягоди
1. За тестото затоплете млякото в тенджерка заедно със захарта. Млякото не трябва да се загрява повече от 35-40 градуса. Щом го дръпнете от котлона, поръсете сухата мая върху него и разбъркайте. Сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята, маслото и жълтъка. разбъркайте продуктите в кладенчето и омесете гладко тесто. Поставете тестото в набрашнена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса на стайна температура за 30 минути.
2. За ваниловия крем отделете половин чаша студено прясно мляко. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно с половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купа разбийте жълтъците с останалата захар, брашното и студеното мляко. Изсипете заврялото мляко към жълтъците, като бъркате енергично. Изсипете сместа в тенджерката и гответе 5 минути, при непрекъснато разбъркване. Изсипете сладкарския крем върху изплакнат метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да изстине.
3. Разточете тестото. Намаслете плитка форма и прехвърлете тестото в нея. Напаснете го по дъното истените и изрежете излишното. Надупчете тестото с вилица и изсипете половината сладкарски крем - не е нужно да е напълно студен. Разстелете крема и печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 20 минути.
4. Останалият сладкарски крем покрийте отново и поставете в хладилник. разбийте сметаната с помощта на миксер. След това добавете студения, предварително разбъркан, сладкарски крем към нея. разбъркайте и прехвърлете в шприц с гладък накрайник.
5. За ягодовия сос разрежете ягодите на половинки и ги сложете в тенджерка заедно със захарта и малко вода. варете ягодите 15 минути, докато омекнат. В купичка разбъркайте фино царевично брашно или нишесте с малко студена вода и го добавете при ягодите, за да се сгъсти соса. Пасирайте ягодите и ги оставете да изстинат.
6. Поставете изстиналия пай върху поднос. Шприцовайте сметаната с ваниловия крем по борда на пая. разбъркайте заквасената сметана и киселото мляко до гладкост и ги изсипете по средата на пая. върху тях сипете ягодовия сос. Почистете останалите ягоди иги разрежете на половинки. подредете ги по средата на пая. Украсете с листа мента.

Продукти

  • За тестото:100 мл прясно мляко 2 с.л. захар 1 пакетче суха мая 200 г брашно 30 г масло 1 жълтъкЗа ваниловия крем:1 шушулка ванилия 500 мл прясно мляко 150 г захар 2 с.л. брашно 4 жълтъка 200 мл течна сметанаЗа ягодовия сос:150 г ягоди 75 г захар 2 ч.л. царевично брашно водаДопълнително:250 г ягоди 3 стръка мента 200 г заквасена сметана 100 г пълномаслено кисело мляко

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички