Пай с кокос и ананас
1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете захарта, маслото и яйцето. Първо разбъркайте продуктите в кладенчето с помощта на пръстите си, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото с дебелина 5 мм и изрежете кръг по дъното на формата /30 см/. Намаслете добре дъното и стените на формата с подвижно дъно и поставете тестото на дъното и. Набучете го с вилица на няколко места.
3. За пълнежа смесете в купа кокосовите стърготини със захарта, яйцата и жълтъка. Разбъркайте. Сипете сместа върху тестото и я разстелете равномерно. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 30 минути.
4. За крема сипете кокосовото мляко в тенджерка и го оставете да заври. В купа разбъркайте жълтъците със захарта. Добавете горещото мляко към жълтъците като бъркате енергично. Пресипете сместа в тенджерката и я върнете на котлона. Бъркайте докато сместа започне да се сгъстява. Пресипете крема в купа и добавете предварително накиснатия желатин към крема, като го изтискате леко. Разбъркайте. Охладете крема, като сложите купата с крема в друга купа с лед и студена вода.
5. Начупете маслото на парченца и го добавете при крема, който трябва да е все още леко топъл, за да се разтопи то в него. Разбъркайте.
6. Обелете и нарежете ананаса на много дребни кубчета и ги разпръснете върху изпечения и поизстинал пай. Залейте с крема. Поставете пая в хладилник за 2 часа.
7. За белтъчната пяна разбийте белтъците с 1-2 с.л. захар, на пяна. Сварете сироп от водата и захарта, температурата му трябва да е 121 градуса. добавете горещия сироп на тънка струйка към белтъчната пяна, като разбивате с миксер.
8. Извадете стегналата се торта от формата и я поставете върху поднос. Изсипете белтъчната пяна върху стегналия се пай и я разстелете. С помощта на газова горелка обгорете пяната, до златисто.

Продукти

  • За тестото:300 г брашно 200 г масло 100 г захар 1 яйцеЗа пълнежа:150 г кокосови стърготини 150 г захар 2 яйца 1 жълтъкЗа крема:200 г ананас 4 листа желатин 300 мл кокосово мляко 1 лимон настъргана кора и сок 5 жълтъка 4 с.л. захар 150 г маслоЗа белтъчната пяна:100 мл вода 375 г захар 4 белтъка

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички