Начин на приготвяне:

1. За блата разбийте мекото масло с помощта на миксер. Добавете пудрата захар без да спирате разбиването. Смесете брашното с настърганата фино лимонова кора, солта и бакпулвера.
2. Разбийте леко яйцето на ръка и добавете половината към разбиващата се смес. След това добавете брашното и разбийте до хомогенност.
3. Извадете сместа от купата и я омесете леко върху набрашнен плот. Разточете тестото тънко, без да го натискате много. Намаслете добре дъното и стените на форма с пружина /диаметър 25 см./ и поставете на дъното и разточеното тесто. Печете блата в предварително загрята фурна на 160 градуса 18 минути.
4. За крема обелете и нарежете на кръгчета кивито. Сложете ги в блендер и изтискайте сока на лайма. Пасирайте. Отделете 1-2 с.л. от сместа в купа, а останалата пресипете в тенджерка, добавете половината захар и я оставете да заври. В купа добавете жълтъците, половината захар и брашното. Разбъркайте. Добавете врялата смес към жълтъците и разбъркайте, върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте в продължение на 1-2 минути. Изсипете крема върху метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да се охлади.
5. Разбийте мекото масло с помощта на миксер, добавете пудрата захар без да спирате разбиването. Добавете охладения крем от киви и разбъркайте до хомогенност. Прехвърлете крема в шприц с гладък накрайник.
6. За глазурата накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Сипете водата и захарта в тенджерка. Добавете сока на лайма и кайсиевия конфитюр. Разбъркайте докато сместа се затопли и захарта се разтопи. Дръпнете глазурата от огъня, прецедете я и я оставете да се охлади до 40 градуса. Добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтопи.
7. Поставете изпечения, охладен блат върху поднос. Шприцовайте крема върху него с кръгови движения, като започнете от центъра. Обелете и нарежете кивито на кръгчета и ги подредете върху пая. С помощта на четчица нанесете глазурата върху плодовете.

Продукти

За блата:

  • 0.5 яйце
  • 160 г меко масло
  • 120 г пудра захар
  • 260 г брашно
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 250 г киви
  • 1 лайм
  • 100 г захар
  • 2 жълтъка
  • 2 с.л. брашно
  • 250 г масло
  • 60 г пудра захар

За глазурата:

  • 2 листа желатин
  • 170 мл вода
  • 100 г захар
  • 1 лимон
  • сок
  • 140 г конфитюр от кайсии

Допълнително:

  • 6 киви

Свързани рецепти