Пай с киноа

Пай с киноа

Начин на приготвяне:

1. За тестото затоплете леко млякото в тенджерка заедно със захарта и сухата мая.
2. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сложете мекото масло и жълтъка. Добавете млякото с маята. Разбъркайте сместа в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Поставете го в купа, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втасва 30 минути на топло.
3. За пълнежа измийте киноата в цедка. Сложете я в тенджерка и я залейте с прясното мляко. добавете и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Варете киноата 20 минути.
4. Пресипете киноата в купа и след като поизстине добавете двата жълтъка. Разбъркайте.
5. Белтъците разбийте с помощта на миксер, като добавите захарта към тях малко по малко. Добавете разбитите белтъци към пълнежа с киноа и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
6. Разточете тестото и го напаснете по дъното и стените на намаслена плитка форма за пай. Изрежете излишното тесто. Набучете тестото с вилица по дъното. Изсипете пълнежа върху него и печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
7. Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер. Пресипете я в шприц с назъбен накрайник.
8. Поставете добре изстиналия пай върху поднос. Шприцовайте розички от сметана върху него. Поръсете с едри шоколадови стърготини.

Продукти

За тестото:

  • 100 мл прясно мляко
  • 1 пакетче суха мая
  • 2 с.л. захар
  • 200 г брашно
  • щипка сол
  • 30 г масло
  • 1 жълтък

За пълнежа:

  • 1 шушулка ванилия
  • 500 мл прясно мляко
  • 125 г киноа
  • 75 г захар
  • 2 яйца

За украса:

  • 250 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • 100 г натурален шоколад

Свързани рецепти