Пай с ягоди и карамел

Пай с ягоди и карамел

Начин на приготвяне:

1. Разбийте маслото със захарта с помощта на миксер до пухкавост. Добавете жълтъците и разбийте отново. Добавете есенция от горчив бадем, разбъркайте. Добавете брашното и бадемовото брашно. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Доомесете тестото с ръце.
2. Намажете с масло дъното и стените на форма за пай. Сложете тестото в нея и с ръце го напаснете по дъното и стените и. Печете основата в предварително загрята фурна на 175 градуса 12-20 минути, до златисто.
3. В тенджерка сложете водата, двата вида захар и царевичния сироп и подправките. Бъркайте с дървена лъжица около 15 минути, докато сиропът стане гъст и лепкав. Дръпнете от огъня и добавете маслото и бъркайте докато то се разтопи. Добавете течната и заквасената сметана. Разбъркайте. Оставете карамела да изстине.
4. Изсипете карамела върху изстиналата основа на пая равномерно. Поставете пая в хладилник за няколко часа, за да се стегне.
5. За сметановия крем разбийте сметаната до пухкавост. Добавете захарта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и киселото мляко. Разбъркайте с помощта на шпатула.
6. Изсипете сметановия крем върху пая. Украсете с нарязани на половинки пресни ягоди.

Продукти

За масленото тесто:

  • 150 г захар
  • 100 г масло
  • 2 жълтъка
  • 200 г брашно
  • 50 г бадемово брашно
  • 2 капки есенция от горчив бадем

За карамеления пълнеж:

  • 100 мл вода
  • 200 г тъмнокафява захар
  • 300 г палмова захар
  • 50 мл царевичен сироп
  • щипка смлян бахар
  • щипка смлян джинджифил
  • 100 г масло
  • 150 мл течна сметана
  • 2 с.л. заквасена сметана

За сметановия крем:

  • 400 мл течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 4 с.л. захар
  • 200 г кисело мляко
  • пресни ягоди

Свързани рецепти