Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното и гриса и ги изсипете на плота. Направете кладенче и в него сложете захрата, маслото и яйцето. Омесете гладко тесто, оформете го на топка, сплескайте я леко и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото в хладилник за 1 час.
2. Разточете тестото с дебелина 5 мм. поставете го върху кръгла, накъдрена, форма за пай и го напаснете. Набучете тестото по дъното с вилица, поставете парче хартия за печене върху тестото, а върху него шепа бобени или оризови зърна. Това е т.нар. "сляпо печене". Печете основата на пая на 170 градуса 20 минути.
3. Разтопете маслото и към него добавете вътрешността на шушулката ванилия. Разбийте яйцата със захарта. След това добавете кленовия сироп. /Може да го замените, но се променя вкуса и аромата./ Добавете маслото с ванилия към яйчената смес. Накрая добавете нарязаната на ситно 1/3 от ядките.
4. Изсипете сместа върху изпечената основа. Печете пая 30 минути на 170 градуса.
2. Разточете тестото с дебелина 5 мм. поставете го върху кръгла, накъдрена, форма за пай и го напаснете. Набучете тестото по дъното с вилица, поставете парче хартия за печене върху тестото, а върху него шепа бобени или оризови зърна. Това е т.нар. "сляпо печене". Печете основата на пая на 170 градуса 20 минути.
3. Разтопете маслото и към него добавете вътрешността на шушулката ванилия. Разбийте яйцата със захарта. След това добавете кленовия сироп. /Може да го замените, но се променя вкуса и аромата./ Добавете маслото с ванилия към яйчената смес. Накрая добавете нарязаната на ситно 1/3 от ядките.
4. Изсипете сместа върху изпечената основа. Печете пая 30 минути на 170 градуса.
Продукти
За основата:
- 100 г грис
- 50 г брашно
- 100 г масло
- 75 г захар
- 1 яйце
За пълнежа:
- 110 г масло
- 3 яйца
- 100 г пудра захар
- 170 г кленов сироп
- 225 г орехи пекан
- 1 шушулка ванилия