Пай с ядки пекан
1. Смесете брашното и гриса и ги изсипете на плота. Направете кладенче и в него сложете захрата, маслото и яйцето. Омесете гладко тесто, оформете го на топка, сплескайте я леко и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото в хладилник  за 1 час.
2. Разточете тестото с дебелина 5 мм. поставете го върху кръгла, накъдрена, форма за пай и го напаснете. Набучете тестото по дъното с вилица, поставете парче хартия за печене върху тестото, а върху него шепа бобени или оризови зърна. Това е т.нар. "сляпо печене". Печете основата на пая на 170 градуса 20 минути.
3. Разтопете маслото и към него добавете вътрешността на шушулката ванилия. Разбийте яйцата със захарта. След това добавете кленовия сироп. /Може да го замените, но се променя вкуса и аромата./ Добавете маслото с ванилия към яйчената смес. Накрая добавете нарязаната на ситно 1/3 от ядките.
4. Изсипете сместа върху изпечената основа. Печете пая 30 минути на 170 градуса.

Продукти

  • За основата:100 г грис 50 г брашно 100 г масло 75 г захар 1 яйцеЗа пълнежа:110 г масло 3 яйца 100 г пудра захар 170 г кленов сироп 225 г орехи пекан 1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички