Пай с ядки пекан

Пай с ядки пекан

Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното и гриса и ги изсипете на плота. Направете кладенче и в него сложете захрата, маслото и яйцето. Омесете гладко тесто, оформете го на топка, сплескайте я леко и я увийте в прозрачно фолио. Оставете тестото в хладилник  за 1 час.
2. Разточете тестото с дебелина 5 мм. поставете го върху кръгла, накъдрена, форма за пай и го напаснете. Набучете тестото по дъното с вилица, поставете парче хартия за печене върху тестото, а върху него шепа бобени или оризови зърна. Това е т.нар. "сляпо печене". Печете основата на пая на 170 градуса 20 минути.
3. Разтопете маслото и към него добавете вътрешността на шушулката ванилия. Разбийте яйцата със захарта. След това добавете кленовия сироп. /Може да го замените, но се променя вкуса и аромата./ Добавете маслото с ванилия към яйчената смес. Накрая добавете нарязаната на ситно 1/3 от ядките.
4. Изсипете сместа върху изпечената основа. Печете пая 30 минути на 170 градуса.

Продукти

За основата:

  • 100 г грис
  • 50 г брашно
  • 100 г масло
  • 75 г захар
  • 1 яйце

За пълнежа:

  • 110 г масло
  • 3 яйца
  • 100 г пудра захар
  • 170 г кленов сироп
  • 225 г орехи пекан
  • 1 шушулка ванилия

Свързани рецепти