Пай с ябълки и къпини

Пай с ябълки и къпини

Начин на приготвяне:

1. За тестото сложете пресятото брашно и студеното масло, нарязано на кубчета в кухненски робот и разбийте. Добавете пудрата захар и настърганата фино лимонова кора и отново разбийте. Добавете яйцата и прясното мляко, разбийте отново. Изсипете трохите, които са се получили на плота и само ги притиснете с ръце, за да оформят тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разделете тестото на две части. Разточете едната част с дебелина 1 см, като я поставите между два големи листа хартия за печене. Поръсвайте и брашно между тестото и хартията, за да не залепва. След това прехвърлете тестото с помощта на точилката в керамична форма за пай /с диаметър 26 см/ и го напаснете по нея. Изрежете излишното с нож.
3. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на тънки филийки и ги сложете в купа. Поръсете ги със захарта. Добавете сиропа от джинджифил, нарязаните на кръгчета захаросани стъбла джинджифил и къпините. Разбъркайте хубаво. Изсипете плодовата смес върху тестото. Върху тях накъсайте на парченца масло. Разбийте яйцето и намажете с него краищата на формата, покрити с тесто, за да прилепне хубаво горната част на пая.
4. Разточете другата половина тесто по същия начин и захлупете с нея пая. Подпъхнете хубаво и отстранете излишното тесто. Намажете отгоре с яйце и поръсете с канела. Изпечете пая за около 55-60 минути на 180 градуса.
5. Гарнирайте пая със супена лъжица студен ванилов крем.

Продукти

За масленото тесто:

  • 500 г бяло брашно
  • 250 г студено масло
  • 100 г пудра захар
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 2 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 50 мл прясно мляко

За пълнежа:

  • 500 г жълти и червени ябълки
  • 100 г кафява пудра захар
  • 1 с.л. сироп от захаросан джинджифил
  • 3 парчета захаросан джинджифил в буркан
  • 150 г къпини

Свързани рецепти